20.04.2019

Fasole batuta reteta

Retete Culinare Fasole Batuta Sau Facaluita Reteta De Post Taraneasca



Fasole batuta reteta,

Un fel de mancare gustos si simplu de preparat din bucataria romaneasca traditionala este urmatoarea reteta de fasole batuta, o mancare de fasole cu multe alte denumiri in functie de zona unde este preparata: fasole facaluita, fasole frecata, fasole sleita, pasta de fasole, piure de fasole sau icre de fasole. 

Eu o sa pregatesc fasole batuta cu usturoi si prajala de ceapa cu bulion sau sos de ceapa cum se mai spune, dupa gust ceapa caramelizata se poate folosi si fara pasta de tomate dar mie imi place mai mult cu bulion, urmareste reteta mea pentru o fasole batuta ca la mama acasa, ingredientele sunt necesare pentru aproximativ sase portii. 

Ingrediente fasole batuta cu usturoi 
-500g fasole boabe uscata 
-1kg ceapa 
-1 morcov 
-4 linguri ulei 
-2 linguri pasta de tomate 
-5 catei de usturoi romanesc 
-1 lingurita sare grunjoasa (dupa gust) 
-1 lingurita zahar tos 
-1 lingurita cimbru 
-1 lingurita boia de ardei dulce 
-½ lingurita piper negru macinat 

Mod de preparare mancare de fasole batuta cu sos de ceapa 
-de preferat se alege o fasole cu bobul mare dar merge si alt soi de fasole, 
-fasolea se opareste timp de cinci minute, se clateste si apoi pentru a fierbe mai repede se lasa in apa proaspata la inmuiat pana a doua zi, 
-a doua zi se opareste din nou timp de cinci minute in apa cu o lingurita de bicarbonat de sodiu, apoi se clateste foarte bine in mai multe ape pana cand apa ramane limpede, 
-in timpul limpezirii daca se amesteca puternic cu o lingura o sa se observe ca fasolea se separa de coji ce este foarte bine, 
-pentru fierbere se foloseste un ceaun, se pune fasolea si se completeaza cu apa cat sa acopere fasolea cu un deget, 
-se adauga o ceapa taiata marunt, un morcov taiat cubulete, o lingura de ulei, o lingurita de cimbru si se fierbe acoperita cu capac timp de 60 minute, sau pana cand bobul de fasole este bine fiert, 
-fasolea o sa fiarba mult mai repede in apa putina, pe timpul fierberii daca mai este nevoie se mai picura putina apa daca aceasta scade, 
-cat timp fasolea este pe foc se prepara prajala de ceapa cu bulion sau ceapa caramelizata si pasta de usturoi, 
-se incinge ulei intr-o craticioara si se adauga ceapa taiata fideluta, se pune o lingurita de sare si una de zahar si se caleste pana devine sticloasa si incepe sa se prajeasca, 
-se adauga pasta de tomate si se amesteca bine, se pune boia de ardei si se picura putina apa cat sa omogenizeze compozitia, se mai dau cateva clocote si se opreste focul, se adauga dupa gust si un praf de piper macinat, 
-usturoiul se curata si se zdrobeste, se freaca bine cu putina sare grunjoasa pana devine pasta, se poate picura si putin ulei, 
-fasolea cand este bine fiarta si incepe deja sa se farame se ia de pe foc, se scurge de zeama daca este prea multa si se paseaza bine cat timp este calda pana devine pasta, 
-se adauga crema de usturoi si se amesteca bine, se potriveste gustul de sare dupa preferinta fiecaruia, 
Fasole frecata reteta,

-se rastoarna compozitia pe un platou, in castronase sau orice alt vas ne place, deasupra se orneaza cu prajala de ceapa, 
Fasole batuta cu usturoi si ceapa calita reteta,

-se serveste si calda fiind minunata dar mult mai buna este rece, se pastreaza la rece si cu trecerea timpului se face si mai buna. 

Fasole facaluita cu ceapa si usturoi, o mancare romaneasca de post care poate fi servita atat ca un fel de mancare principal, dar si ca o gustare intinsa pe felii de paine prajita sau ca un aperitiv rece. Alte retete de post aici, sau retete de fasole si aici. Pofta Buna! 
Fasole facaluita reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu