18.12.2018

Musaca romaneasca

Retete Musaca Dobrogeana Cu Cartofi Si Carne Tocata Reteta Traditionala De Casa


Musaca retete culinare,

Musacaua este un fel de mancare indragit si foarte des gatit si in Bucataria Romaneasca. Acest aliment imprumutat din Bucataria Araba (in traducere "servit rece") a ajuns la noi in gastronomie ca fiind o mancare greceasca (qουσακάς) sau o mancare turceasca (musakka). Musacaua este o mancare gatita de aproape toata lumea dar cel mai des este intalnita in Bucataria Balcanica si in Bucataria Orientala. Cum se face o musaca traditionala asa cum o gatim noi romanii, reteta invatata de la parintii si bunicii nostri, o musaca romaneasca foarte gustoasa si aspectuoasa, urmareste urmatoarea reteta. 
Musaca la cuptor reteta,

Musacaua este alcatuita din 1-2 straturi de carne tocata prin masina de tocat carne sau taiata marunt cu ajutorul unui cutit sau a unui satar, alternand cu 2-3 straturi din felii de cartofi sau vinete prajite, ornata la final cu felii de rosii si un sos din oua si smantana. Cartofii prajiti mai pot fi inlocuiti cu cartofi fierti si apoi pasati cu putin unt sub forma de piure (musaca cu cartofi piure) iar pentru ornat se mai poate folosi branza rasa, cascaval ras, sau un sos tomat. Dar se poate face si musaca de post inlocuind carnea cu ciuperci, soia, sau diverse legume dupa gust care merg taiate cubulete (dovlecei, morcovi). Musacaua se coace la cuptor intr-o tava inalta tapetata cu unt, iar cand este gata si frumos rumenita avand o crusta atragatoare se taie bucati mari pentru a se observa frumos straturile de legume si de carne. Carnea poate sa fie de porc, vita, miel, pasare, dar cea mai buna este un amestec de carne vita-porc. 
Musaca cu carne tocata de porc reteta,

Pentru o musaca cu carne si cartofi sunt necesare urmatoarele ingrediente: 
-1,5 kg cartofi mari 
-1 kg carne amestec vita si porc 
-2 cepe mari 
-3 linguri ulei 
-2 linguri bulion 
-2 catei de usturoi 
-50 ml vin alb 
-1 lingura unt 
-boia, sare, piper, cimbru dupa gust 
-2 oua si 150 ml smantana pentru sos 
-100 ml ulei pentru prajit cartofii 

Mod de preparare musaca de cartofi cu carne tocata reteta simpla 
Musacaua se prepara mai multa deoarece se pastreaza foarte bine la frigider si se poate servi atat ca o mancare calda cat si ca o mancare rece sub forma de o gustare rapida, ambele variante fiind excelente. Reteta video este si pe YouTube si aici.

Cum se procedeaza: 
-cartofii se curata, se spala si se lasa intr-un vas cu apa. Se ia cate un cartof, se taie felii subtiri si se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins. Cand sunt usor rumeniti se scot cu o paleta si se continua pana cand se termina toti cartofii, 

-se scoate din uleiul in care s-au prajit cartofii si se lasa aproximativ 2-3 linguri in care se pune mai intai ceapa taiata marunt la calit cu putina sare. Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnea tocata si se amesteca bine pana cand carnea se albeste bine, apoi se adauga pasta de tomate si se stropeste cu vin, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, cimbru, boia si se tine pe foc pana cand scade aproape toata zeama, 

-se tapeteaza o tava de cuptor cu unt si se asaza un strat de cartofi prajiti, apoi un strat din jumatate din cantitatea de carne tocata, alt strat de cartofi urmand restul de carne. Se acopera cu inca un strat de cartofi si se toarna deasupra uniform un strat dintr-un sos din oua si smantana, se coace la cuptor timp de 30 minute la o temperatura de 220 grade, sau pana cand prinde o culoare frumoasa deasupra, 

-se lasa sa se raceasca putin pentru a se putea portiona mai bine si se serveste cu diverse muraturi, castraveti in otet, gogosari murati, iaurt sau smantana si binenteles bautura preferata alaturi. 
Musaca cu carne tocata si cartofi, o mancare gustoasa si satioasa pregatita la cuptor, felul doi cum se spune la noi in popor, un preparat romanesc simplu si usor de facut, iar satisfactia ta ca bucatar urmand sa fie placerea si bucuria familiei de a manca cu uimire si lacomie din bucatele pregatite de tine. Pofta Buna! 
Musaca cu carne reteta,

Musaca cu carne si cartofi reteta,

Musaca cu castraveti murati reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu