23.12.2018

Retete cozonac traditional romanesc


Retete Culinare Cozonaci Traditionali Romanesti De Paște Si Craciun


Retete Cozonac traditional romanesc retete culinare,

Cel mai asteptat preparat culinar de sarbatori dintre multele retete de panificatie si patiserie dulci este cozonacul. Un cozonac de casa pufos cu multa umplutura dulce si aromata de nuca si cacao. Deja ii simt mirosul inconfundabil si imbietor doar gandindu-ma la el. Hai sa va impartasesc o reteta simpla de cozonac mostenita de la parintii si bunicii mei, o reteta traditionala romaneasca nelipsita de Craciun si Paște sau de la evenimentele importante din viata noastra. 
Cozonac de casa retete culinare,

Pentru prepararea a doi cozonaci mari avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 
Pentru aluatul de cozonac 
-un kg faina alba pentru cozonac si inca o mana de faina daca avem tavile mari, intre noi fie vorba merge orice alta faina pe care am incercat-o mai intai la scovergi 
-doua cuburi de drojdie Secretul Bunicii (100g) 
-doua pliculete zahar vanilat 
-jumatate sticluta esenta de rom 
-doua oua intregi plus doua galbenusuri 
-400 ml lapte dulce 
-50 ml lapte pentru maia 
-300 g zahar tos 
-coaja rasa de la o lamaie mare 
-100 ml ulei 
-un cub mic de unt 
-jumatate lingurita sare 

Pentru umplutura de nuci cu cacao 
-un borcan de 800g nuci macinate 
-un ou 
-150 ml lapte 
-patru linguri cu varf cacao 
-doua linguri scortisoara macinata 
-patru linguri zahar 
-o lingurita ulei 

Pentru uns si ornat cozonacii 
-un ou 
-o lingura lapte 
-o lingurita mac 
-o lingura zahar 

Mod de preparare cozonaci pufosi 
Pentru reusita cozonacilor trebuie sa fie obligatoriu cald in bucatarie (minim 22 grade), iar toate ingredientele trebuie sa fie incalzite la temperatura camerei, deci se scot din frigider cu cateva ore bune inainte de folosire. 
Cum se procedeaza, se cerne faina de doua ori intr-un castron mai mare in care vom framanta aluatul cozonacilor. Se faramiteaza drojdia intr-o farfurie adanca, se adauga peste ea o lingura de zahar si o lingura de lapte caldut si se amesteca bine pana cand s-a dizolvat complet. Se face in mijlocul fainii o gropita si se toarna drojdia, se acopera cu faina si se lasa sa creasca, iar cat timp maiaua este la crescut se pregatesc celelalte ingrediente. 

Se incalzeste laptele cat sa fie caldut, apoi se dizolva in el zaharul pana cand este topit complet. Intr-un castronel se amesteca ouale intregi si cele doua galbenuri, apoi se bat bine cu sarea si zaharul vanilat, iar la sfarsit se adauga coaja rasa de lamaie. Se toarna laptele indulcit peste ouale batute si se amesteca bine. Intre timp vom vedea ca maiaua noastra a erupt ca un vulcan, semn ca drojdia a fost proaspata si buna si este timpul sa ne apucam de framantat. 

Se pune esenta de rom in faina, se adauga si compozitia obtinuta anterior si se amesteca totul bine pana cand incepe sa se formeze aluatul de cozonac. Se adauga si untul la temperatura camerei si se framanta energic. Se tranteste o data aluatul in castron si se aduga uleiul caldut. Se framanta bine cel putin 20 minute pana cand se simte ca aluatul este gata, adica incepe sa faca bule si plescaie la framantat. 

Se acopera castronul cu un prosop si se pune in cel mai calduros loc din bucatarie unde se lasa sa creasca. Daca este suficient de cald aluatul va creste repede in aproximativ 30-50 minute. Intre timp se pregateste umplutura cu nuca si cacao. Se ia un vas mai larg si se amesteca nucile macinate cu zahar, cacao, scortisoara, putin ulei si oul batut. Se amesteca foarte bine iar la sfarsit se adauga treptat laptele fierbinte pana cand se obtine o compozitie consistenta, care nu curge usor dar care se poate intinde fara probleme peste aluat. Compozitia se imparte in 4 parti egale. 

Se pregatesc tavile de cozonaci tapetate cu hartie de copt unse cu putin unt. Se unge bine masa cu ulei din belsug, se rastoarna aluatul dospit si se imparte in patru parti egale. Se intind cu palmele unse cu ulei cele 4 bucati de aluat pana la dimensiunea tavii de cozonac, se adauga peste fiecare aluat cate o parte din compozitia de nuca si cacao si se intinde usor pana aproape de margini, apoi se ruleaza avand grija sa ramana compozitia in interior si sa nu se vada. Se procedeaza la fel si cu celelalte bucati de aluat, se obtin in final patru suluri. Se iau cate doua suluri de aluat si se impletesc de doua ori, se obtine astfel un cozonac impletit care se asaza imediat intr-o tava. Se procedeaza la fel si cu celalalt si se lasa sa mai cresca inca 15-20 minute pana cand au ajuns la marginea tavii si vor sa dea pe afara. 

Cand cozonacii au crescut frumos se ung cu ou batut amestecat cu putin lapte si se presara dupa gust cu seminte de mac. Se pun cozonacii in cuptor preincalzit la 180 grade pentru 15 minute fara sa se mai deschida usa cuptorului, apoi se reduce putin temperatura aproximativ inca 20 minute pana cand sunt frumos rumeniti si au trecut testul scobitorii. Cand sunt gata se ung cat timp sunt fierbinti cu ou batut si se presara cu zahar tos, apoi se acopera cu o coala de hartie si niste prosoape groase si se lasa in voie sa se raceasca. Daca dorim sa mancam cozonac cald, il lasam cateva minute acoperit si apoi il rupem, nu il taiem cu cutitul ca se incruzeste. 

Dupa ce s-au racit se scot din tavi si se taie felii potrivit de groase si apoi se pot manca cu pofta alaturi de un pahar de vin de butuc rosu bun, un pahar de lapte cald, de iaurt sau orice altceva ne place. Cozonacul se pastreaza bine invelit intr-o coala de hartie si bagat intr-o punga de plastic, ramane proaspat multe zile. Cozonac de casa, foarte bun si gustos, pufos, dulce si aromat cu umplutura de nuca, un minunat desert de Craciun pe care trebuie sa-l prepari si sa-l imparti in familie cu cei dragi, dar sa-l imparti si celor mai nevoiasi. Cozonac pufos, cozonac ca la Bunica cel mai bun desert romanesc care va ramane mereu in amintirea fiecaruia. Alte retete traditionale romanesti de Craciun: carnati de porc, sarmale de porc
Pofta Buna! Craciun Binecuvantat! 
Cozonac cu nuca retete culinare,

Cozonaci pufosi retete culinare,


Cate ceva despre cozonac pe intelesul tuturor 
Cozonacul este incadrat in categoria Prajituri si este un produs traditional romanesc preparat in mod special de Paște obisnuiti conform traditiei crestine ca in Joia Mare din Saptamana Mare atunci cand se vopsesc obligatoriu ouale rosii se fac si cozonacii alaturi de Pasca si alte dulciuri si deserturi traditionale romanesti. Dar cozonacii se prepara si iarna cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, Craciun si Anul Nou. 

In Gastronomia Romaneasca exista multe retete de cozonaci care mai de care mai gustosi, aromati si parfumati, dar modul de preparare al aluatului fiind acelasi in toate zonele tarii, din faina, lapte, oua, zahar, drojdie si unt, aromat cu esenta de vanilie si rom, coaja rasa de lamaie si portocala, dar ei difera dupa forma si umplutura, forma lor poate fi rotunda specific din Bucataria Moldoveneasca (Cozonac Moldovenesc) sau dreptunghiulara (simpli sau impletiti), iar umplutura poate fi din nuci, alune, cacao, rahat, stafide, scortisoara, mac, fructe confiate sau zaharisite, marmelada sau fineti mai nou. 

Si Pasca tot un cozonac este, un cozonac din aluat dospit umplut cu branza de vaci si stafide. Mai este un soi de cozonac traditional romanesc specific din Transilvania des intalnit de sarbatori prin targuri recunoscut dupa forma cilindrica ca de burlan denumit Cozonac Secuiesc sau Colac Secuiesc, cunoscut si in Bucataria Germana (Baumstriezec) si Bucataria Ungureasca (kürtőskalács). 

Cozonaci aproape asemanatori ca in Bucataria Romaneasca mai sunt in Bucataria Bulgareasca numiti Kozunak pregatiti tot cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, iar in Bucataria Italiana exista ceva asemanator gatit de Craciun avand forma rotunda si inalta numit Panettone, mai este si Colomba Pasquale pregatit cu ocazia Sarbatorilor Pascale. 
Prajitura Desert Cozonac Retete Culinare,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu