27.12.2018

Lebar de porc reteta

Retete Mancaruri Speciale Romanesti De Craciun Reteta Lebar De Porc Traditional De Casa


Lebar de porc reteta,

Lebar de porc, un preparat de porc foarte gustos din Gastronomia Romaneasca, un fel de mancare din carne de porc si organe de porc servit ca o gustare sau ca un aperitiv rece nelipsit de pe mesele romanilor in perioada sarbatorilor de iarna (Craciun si Anul Nou). Se prepara in special inainte de Craciun atunci cand se taie porcul, lebarul este un aliment asemanator cu un pate de porc (pate de ficat) deoarece ingredientul principal din compozitia lui este ficatul de porc, apoi urmeaza carnea de porc (carne de la gusa), organele de porc (inima si rinichi) si grasimea de porc (grasimea de la gusa) care il face mai gustos si mai comestibil deoarece fara grasime suficienta lebarul ar fi tare si inecacios. Compozitia lui ar fi ideala cu aproximatie 70-75% carne si 25-30% grasime. Preparatul este sanatos si natural deoarece este facut acasa in bucatarie din ingrediente proprii. 
Lebar de porc retete culinare,

Cum se face lebar de casa de porc urmareste urmatoarea reteta, pentru doua mate sunt necesare urmatoarele ingrediente. 
Ingrediente lebar de porc 
-un kg ficat de porc 
-un kg gusa de porc 
-doua mate de porc crete sau subtiri (2 m) 
-doi rinichi de porc 
-o inima de porc 
-o ceapa mare 
-doua foi de dafin 
-o lingurita sare grunjoasa 
-o lingurita cimbru macinat 
-o lingura piper negru boabe 

Mod de preparare lebăr de casa 
Reteta este foarte simpla, cum se procedeaza, toata carnea se spala bine sub jet de apa rece apoi ficatul se lasa in apa rece sa iasa sangele cat de cat din el cat timp se pun celelalte bucati de carne la fiert. Intr-o oala adanca se pune gusa, inima si rinichii la fiert, se acopera cu apa si se spumeaza cand s-a format spuma apoi se adauga o ceapa curatata de coaja si taiata in sferturi, boabele de piper, cimbrul macinat si sare grunjoasa. Separat in alt vas se pune ficatul la fiert fara sare deoarece sarea il intareste, se spumeaza si el cand este cazul. Ficatul se incearca periodic intepandu-l cu un cutit sau o furculita si cand nu mai lasa sange inseamna ca este gata si se scoate pe o farfurie sa se raceasca. La fel si gusa de porc fiind o carne moale cu grasime o sa fie gata inaintea organelor. Se lasa si gusa la racit iar cand sunt fierte si organele se lasa si ele la racit, zeama in care au fiert carnea cu organele nu se arunca. 

Gusa de porc fiarta se curata de sorici iar matele se pun in apa calda timp de zece minute dupa care se taie la dimensiunea unei cratite intinse unde o sa se fiarba lebarul cand este gata. Toata carnea se taie cuburi si se toaca amestecata prin masina de tocat carne. In compozitia rezultata se adauga treptat amestecand continuu din zeama de carne si putina sare dupa gust, se amesteca bine pana se obtine compozitia de lebar, o pasta consistenta asemanatoare cu compozitia pentru carnati. Se scoate cutitul si sita de la masina de tocat si se monteaza palnia pentru carnati. Se sufla in mate, se pun pe palnie si se umplu cu compozitia de lebar preparata anterior, la final se innoada matele la capete. Se inteapa fiecare carnat pe alocuri cu o scobitoare ca sa nu plesneasca in timpul fierberii si se asaza intr-o cratita intinsa la fiert acoperiti cu zeama ramasa dupa fierberea carnii. Se fierb la foc mic timp de jumatate de ora intorcandu-i periodic pe toate partile si intepandu-i cu scobitoarea ca sa nu plesneasca. 

La final se curg bine si se scot pe un fund de bucatarie, se asaza peste ei o tava sau alt fund de bucatarie presandu-i usor si asezand deasupra o greutate pentru a le da si pastra forma turtita caracteristica lebarbusilor. Din mate crete lebarul o sa iasa sub forma de potcoava ca un ghiudem iar din mate subtiri ei vor iesi drepti ca niste carnati, ambele variante fiind minunate. Cand s-au racit bine se curata de grasimea formata pe ei si se atarna la aer curat si rece sa se zvinte bine, se pastreaza la rece fiind una dintre mancarurile traditionale romanesti de Craciun si Revelion, au un gust aromat si se servesc taiati felii cu paine de casa proaspata si mustar. Preparate asemanatoare mai sunt in Bucataria Franceza numiti carnati de ficat, iar in Bucataria Germana preparati din carne de vita numit leberwurst. Alte retete culinare traditionale de Craciun din Bucataria Romaneasca: pomana porcului, carnati de porc, piftie de porc, sarmale de porc in foi de varza, cozonac pufos cu multa crema
Lebar de casa retete culinare,


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu