25.12.2018

Piftie de porc


Retete Culinare Mancaruri Speciale Romanesti Pentru Sarbatori


Piftie de porc retete culinare,

Piftie, racitura, aspic, un preparat din carne de porc gatit de obicei de Boboteaza pentru Sfantul Ioan, dar este un aperitiv traditional romanesc nelipsit de pe mesele romanilor si de Craciun si Anul Nou. In Gastronomia Romaneasca sunt multe retete de piftii si moduri de preparare, dar cea mai simpla reteta de piftie de porc este urmatoarea. Cum se face o racitura de casa din carne de porc pentru masa de sarbatori urmareste reteta mea simpla si rapida. 
Racitura de porc retete culinare,

Ingrediente pentru piftie  
-carne de porc (1 rasol de porc sau echivalent pulpa de porc) 
-2 picioare de porc (adidasi de porc) 
-¼ cap de porc cu ureche 
-5 l apa 
-1 ceapa 
-2 morcovi 
-2 foi de dafin 
-1 capatana usturoi romanesc 
-1 lingura boabe de piper negru 
-1 lingurita sare 

Mod de preparare piftie de casa 
Bucatile de carne de porc se parlesc la flacara aragazului si se curata bine cu un cutit, apoi se spala bine sub jet de apa rece si se pun intr-o oala de ciorba. Se adauga apa suficienta tinand cont ca ea trebuie sa scada aproape de jumatate pana la final. Cand incepe sa fiarba se spumeaza si apoi se adauga o ceapa curatata de coaja si taiata in sferturi, morcovii intregi curatati de coaja, foile de dafin si boabele de piper. Se continua fierberea la foc potrivit aproximativ 2 ore, cand se opreste focul carnea trebuie sa fie bine fiarta astfel incat oasele sa iasa singure din carne. Se scoate carnea intr-un castron sa se raceasca iar in supa de carne se adauga usturoiul curatat si frecat ca pentru mujdei si se amesteca bine. 

Carnea se dezoseaza si se portioneaza in bucati potrivit de mari apoi se asaza in boluri, castronase, farfurii sau tavi. Zeama de carne se potriveste de sare si se amesteca energic cu o lingura cateva minute, apoi cu un polonic se vantura bine pentru a se deschide la culoare si a ramane limpede, dupa vanturare ea trebuie sa fie alba la culoare si clara. Se strecoara si se toarna in boluri peste carne pana o acopera, apoi se pastreaza intr-un loc racoros pana cand zeama se incheaga si se transforma in gelatina. Daca zeama nu se incheaga inseamna ca mai trebuia fiarta si se fierbe din nou. Se orneaza cu boia de ardei dulce, se portioneaza si se serveste cu hrean in otet sau mustar. Se pastreaza foarte bine la frigider sau in locuri racoroase mai multe zile. 
Racituri de porc retete culinare,

Piftii de porc retete culinare,


Cate ceva despre piftii 
Piftia sau Racitura este un preparat culinar traditional romanesc foarte gustos si simplu si usor de preparat. In Bucataria Romaneasca sunt mai multe sortimente de piftii (racituri) in functie de carnea aleasa pentru preparere: piftie de porc, piftie de vita, piftie de peste, piftie de crap, piftie de pasare, piftie de cocos, piftie de curcan, piftie de ciolan afumat. 
Piftia este un fel de mancare servit rece sub forma de gustare sau aperitiv. Cu ocazia Craciunului o mancare specifica romaneasca este racitura de porc sau piftia de porc care se prepara prin fierberea bucatilor de carne de porc cu oase si cartilaje cu diferite legume si condimente. Toate se fierb mai mult timp pentru a se inchega zeama cand se raceste. 
Alte retete traditionale de Craciun: sarmale de porccarnati de porccozonaci pufosi
Pofta Buna! 
Racitura Piftie Aspic Aperitive Retete Culinare,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu