24.04.2019

Pilaf de orez cu ciuperci reteta

Retete Culinare Pilaf De Post Cu Legume Si Ciuperci Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana



Pilaf cu ciuperci reteta,

O mancare rapida, gustoasa si foarte simpla si usor de preparat este urmatoarea reteta de pilaf cu ciuperci sau pilaf de post. Acest preparat de post din bucataria romaneasca este gata in doar jumatate de ora, se poate servi atat cald ca fel principal dar fiind o mancare de post este foarte bun si rece, se poate servi cu o ciusca murata sau cu orice alte muraturi ne plac. Urmareste reteta mea pentru un orez cu ciuperci gustos, urmatoarele ingrediente sunt pentru patru portii. 

Ingrediente pilaf cu legume 
-200g orez (1 cana) 
-200g ciuperci champignon 
-1 ceapa normala 
-2 morcovi tineri 
-2 linguri ulei 
-750ml apa (3,5 cani) 
-1 lingurita rasa sare grunjoasa 
-½ lingurita cimbru, marar si patrunjel macinat 
-¼ lingurita piper macinat si boia de ardei dulce 
-patrunjel verde pentru servit 
-castraveti sau gogosari murati pentru servit 

Mod de preparare orez cu legume 
-toate legumele se curata si se spala bine sub jet de apa rece, apoi se dau rapid pe razatoarea mare, 
-se masoara orezul, verdeata se toaca marunt, se incinge putin ulei intr-o craticioara, 
-se caleste timp de un minut la inceput ceapa cu cantitatea de sare, se adauga apoi morcovul tot pentru un minut, apoi se pun ciupercile si se amesteca bine, 
-se condimenteaza dupa gust cu piper, cimbru, boia, marar si patrunjel, iar dupa inca doua minute se completeaza cu apa, 
-se fierbe timp de 15 minute pana cand orezul este aproape fiert si zeama este inghitita de orez in proportie de 80%, 
-se opreste focul si se lasa mancarea acoperita cu capac pentru 15 minute, timp in care orezul o sa se umfle frumos absorbind toata zeama, 
-se orneaza cu patrunjel proaspat tocat marunt si se serveste imediat cat timp este cald cu paine de casa proaspata. 

Orez de post, o mancare gatita taraneste rapid si acasa in bucatarie, o reteta de pilaf satioasa si sanatoasa, ideala preparata in perioadele de post dar si vara atunci cand este sezonul legumelor romanesti. Alte retete de post si aici, mancaruri cu legume aici sau retete de pilaf aici. Pofta Buna!
Orez cu ciuperci reteta,

Orez cu legume reteta,

23.04.2019

Focaccia reteta

Retete Culinare Focaccia Cu Ceapa Masline Si Ciuperci Reteta De Casa Traditionala Italiana



Focaccia de post reteta,

Un preparat din aluat imprumutat din bucataria italiana, care nu necesita multa pricepere in ale bucatariei sau mult timp de pregatire este urmatoarea reteta de focaccia denumita si paine italiana asemanatoare cu pizza. 
Focaccia se prepara foarte simplu si usor la cuptor in multe variante, cu diverse legume, branzeturi, carne si bineinteles ierburi aromatice cum ar fi de exemplu rozmarinul care este nelipsit si merge foarte bine la acest preparat. 

Focaccia se serveste inlocuind painea la masa principala, sau ca o gustare sau sandwich. Aluatul fiind asemanator cu cel de scovergi, pizza sau paine este foarte simplu de preparat, urmareste reteta mea pentru o focaccia reusita, urmatoarele ingrediente sunt pentru o tava mare de cuptor. 

Ingrediente focaccia de post 
-500g faina 
-1 cub drojdie proaspata (25g) 
-250ml apa  
-50ml ulei de masline 
-1 ceapa 
-50g masline kalamata sau naturale 
-5 ciupercimici champignon 
-½ lingurita coriandru 
-½ lingurita cimbru 
-½ lingurita piper macinat 
-½ lingurita sare 
-½ lingurita zahar 

Mod de preparare focaccia de casa 
-intr-un castron mare punem drojdia faramitata, zaharul si le dizolvam cu putina apa calduta si o lasam la crescut, 
-dupa ce a crescut adaugam restul de apa calduta in care am dizolvat sarea si amestecam bine, apoi incorporam treptat faina, 
-incepem sa amestecam si framantam compozitia pana cand obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste, 
-punem aluatul in vas si il acoperim cu un prosop dupa care il lasam la loc calduros sa creasca pana cand isi dubleaza volumul, 
-in acest timp curatam ceapa si o taiem julien, ciupercile le taiem feliute iar maslinele le curatam de samburi si le taiem pe jumatate, 
-dupa ce aluatul a crescut il rasturnam direct in tava de cuptor unsa cu ulei si incepem sa-l intindem cu palmele pana la marginea tavii, 
-cand aluatul este intins facem cu varful degetelor niste gropite pe toata suprafata, apoi ungem cu ulei de masline din belsug, 
-presaram deasupra dupa gust oregano, cimbrusi piper macinat, 
-asezam peste aluat ceapa, maslinele si ciupercile, dupa care le apasam usor in aluat, 
-la sfarsit mai stropim cu putin ulei deasupra si coacem la cuptorul preincalzit la 250 grade aproximativ jumatate de ora sau pana cand focaccia este coapta si frumos rumenita, eu am folost un cuptor electric turcesc, 
-cand s-a copt dupa gustul nostru mai rumena sau mai putin rumena o scoatem din cuptor, o lasam putin sa se raceasca si apoi o portionam dupa preferinta si o putem manca fierbinte, dar si rece este la fel de buna. 
Focaccia de casa reteta,

Focaccia retete,

Focaccia de legume, un preparat de post din gastronomia italiana, un aluat asemanator cu cel de pizza, dar mult mai gros si mai pufos decat acesta, presarat cu ierburi aromatice si stropit din belsug cu ulei de masline. 
Focaccia, delicioasa, gustoasa, aromata si pufoasa, care se poate manca simpla stropita dupa gust cu ketchup sau in loc de paine alaturi de salate, branzeturi, mezeluri, mancaruri gatite sau preparate din carne de orice fel. Alte retete de post aici, retete de patiserie aici, sau retete din bucataria international si aiciPofta Buna! 
Focaccia de legume reteta,

Focaccia cu ketchup reteta,