03.01.2021

Ciorba de perisoare taraneasca reteta

Retete Ciorba Taraneasca De Perisoare Cu Piept De Porc Si Legume Reteta De Casa Traditionala

 
Ciorba de perisoare taraneasca reteta,

O zeama de porc taraneasca gatita pentru Sarbatorile de Iarna cu un gust minunat de porc, legume si bors, este urmatoarea reteta de ciorbă de perișoare sau borș de perișoare, un preparat culinar romanesc foarte gustos gatit taraneste si cu oase de porc, o mancare care iti reda sanatatea si pofta de viata, merge servita ca felul intai la masa de pranz sau "pentru de dimineata", de Craciun, dupa Anul Nou de Sfantul Vasile si Sfantul Ioan. Cum se face ciorba de perisoare cu piept de porc urmareste reteta mea simpla si usoara.
Ciorba de perisoare reteta,

Ingrediente bors de perisoare
-1 cap de piept de porc (900g)
-600g carne de porc tocata (pulpa)
-200ml zeama de varza
-5 oua mari proaspete de tara
-4 cartofi potriviti
-2 cepe mari
-2 morcovi tineri
-2 linguri orez
-2l bors acru de casa
-2l apa
-1 ardei gras galben mic
-1 ardei kapia rosu mic
-1 legatura leustean verde
-½ legatura marar si patrunjel verde
-1 lingura pasta de ardei
-1 lingurita sare grunjoasa
-1 lingurita cimbru uscat
-1 lingurita piper negru macinat
Piept de porc reteta,

Mod de preparare ciorba de perisoare
Cateva lucruri de spus inainte de a ne apuca de gatit pentru aceasta ciorba de porc minunata, ideala servita la masa de Craciun, Revelion, Sf. Vasile si Sf. Ioan, etc:
-carne de porc pentru perisoare se alege de la pulpa de porc deoarece este mai slaba, capul de piept avand suficienta grasime,
-perisoarele au un gust minunat putin condimentate, o lingurita plina de piper macinat la jumatate kilogram de carne este foarte suficient,
-mie din 600g carne mi-au iesit 35 perisoare mai marisoare,
-capul de piept de porc se alege proaspat si sa aiba atat carne cat si grasime, capul de piept fiind foarte bun in ciorba deoarece are o carne moale cu oase si zgarci,
-zeama de varza trebuie sa fie de casa si nu saramura care se vinde prin pietele alimentare,
-zeama de varza se poate inlocui cu succes si cu zeama de la muraturi asortate puse la murat la butoi,
-ciorba se prepara intr-o oala de ciorba mare, eu am folosit o oala mare de 9l, iar dupa prima masa cand oasele au fost servite, ciorba se injumatateste si poate fi mutata intr-o cratita mai mica,
-a doua zi dupa ce ciorba de porc a fost bine racita la frigider, se poate alege de grasimea in exces adunata deasupra sub forma de untura, dar nu de toata deoarece si grasimea are gustul ei.
Cum se procedeaza pas cu pas pentru o ciorba taraneasca cu carne si oase de porc:
-capul de piept de porc se portioneza in bucati, se taie usor de-a lungul coastelor, mie mi-au iesit sase bucati de carne cu oase frumoase si am rezistat cu greu sa nu le pun rapid pe grill,
Cap de piept de porc reteta,

Cap de piept de porc feliat reteta,

-se pun bucatile de carne in oala de ciorba la fiert in apa cat sa le acopere,
-cand se formeaza spuma se spumeaza si se lasa sa fiarba timp de jumatate de ora,
-dupa acest timp se adauga o ceapa mare curatata de coaja si taiata marunt, doi morcovi tineri curatati de coaja si taiati cubulete, cartofii curatati de coaja si taiati cuburi mici si ardeii curatati de cotor si seminte si taiati cubulete,
-se continua fierberea inca 20 minute, pana cand carnea este bine fiarta,
-borsul se amesteca cu zeama de varza si jumatate lingurita de cimbru uscat si se pune la fiert separat in alta cratita,
-doua oua se bat spuma intr-un castron cu un praf de sare si putina apa rece,
-pulpa de porc se toaca prin masina de tocat carne si se pune intr-un castron,
-peste carnea tocata se pune o lingurita rasa de sare grunjoasa, 1 lingurita plina piper macinat, o ceapa medie tocata marunt, ½ lingurita cimbru uscat, o lingura plina orez si trei oua,
-se amesteca bine compozitia care la final trebuie sa fie usor zemoasa pentru niste perisoare tari,
-dupa ce borsul a dat 1-2 clocote se pune in oala cu supa de carne, se pune o lingura de orez, o lingura de pasta de ardei capia si se amesteca usor, apoi se modeleaza perisoarele intre palme la dimensiunea dorita si se pun in oala cu bors care fierbe usor,
-se continua fierberea 15 minute timp in care perisoarele se vor ridica deasupra,
-se drege ciorba cu oua batute, se presara deasupra verdeata tocata marunt si se potriveste gustul de sare,
-se acopera oala cu capac pentru 15 minute apoi se poate servi calda alaturi de un ardei iute si un pahar de palinca sau tuica de cazan de casa.
Ciorba de perisoare cu cap de piept de porc reteta,

Bors de perisoare de porc reteta,

Se pune in farfurii cate o bucata de carne cu os, 3 perisoare de porc si 2-3 polonice de bors de porc, se orneaza cu verdeata proaspata tocata marunt si se serveste imediat cat este fierbinte fiind un adevarat aliment digestiv, un leac din popor impotriva la orice. Alte retete culinare traditionale romanesti, retete borsuri si ciorbe aici, retete cu porc aici, retete ciorbe de porc aici, retete muraturi asortate aici, retete de Craciun aici, pofta buna!
Bors de perisoare taranesc reteta,

Ciorba de perisoare de porc reteta,

Ciorba de porc reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu