17.12.2020

Dulceata de gutui reteta

Retete Culinare Dulceata De Gutui Pentru Iarna Reteta Traditionala De Casa


Dulceata de gutui reteta,

O dulceata de fructe foarte aromata si parfumata este dulceata de gutui, o dulceata traditionala de casa naturala fara E-uri si conservanti preparata din gutui romanesti taiate cubulete. Cum se face dulceata de gutui urmareste urmatoarea reteta simpla si usoara explicata pas cu pas. Urmatoarele ingrediente sunt pentru patru borcane de 400ml cu dulceață.
Dulceata de gutui traditionala reteta,

Dulceata de gutui de casa reteta,

Ingrediente dulceata de gutui
-6 gutui potrivite (1,5kg)
-1kg zahar tos
-1 cana apa (250ml)
-1 pliculet sare de lamaie
Gutui reteta,

Mod de preparare dulceata de gutui pentru iarna
-doza clasica pentru orice dulceata este 1:1 zahar si fructe curatate de cotor si samburi,
-pentru pregatirea gutuilor pentru dulceata se va folosi un vas cu apa rece,
-se spala gutuile sub jet de apa rece si se curata de coaja,
-atat gutuile curatate cat si cojile se pun in vasul cu apa rece,
-se ia cate o gutuie si se curata pana la cotor apoi se pun in vasul cu apa rece atat cotoarele cat si pulpa gutuilor,
Gutui preparare reteta,

-se procedeaza asemanator cu toate gutuile, din pulpa gutuilor o sa se faca dulceata de gutui, iar din cotoare si coji se va face pelteaua de gutui,
-dar la peltea se adauga dupa gust si mere si pere pentru o aroma mai speciala,
Fructe pentru peltea reteta,

-se pune intr-o craticioara zaharul, apoi apa si se amesteca, se aprinde aragazul si se fierbe la foc potrivit aproximativ 15-20 minute pana se formeaza un sirop de zahar legat,
Sirop de zahar preparare reteta,

Sirop de zahar reteta,

-in acest timp se taie pulpa gutuilor cubulete si se pastreaza bineinteles tot in vasul cu apa pentru a nu se oxida,
-cand s-a format un sirop bine legat se adauga gutuile cubulete si se amesteca,
Dulceata de gutui preparare reteta,

Dulceata de gutui cubulete preparare reteta,

-se spumeaza daca se doreste si se fierbe dulceata la foc moderat timp de aproximativ 20 minte sau pana la consistenta dorita,
-eu n-am spumat-o si a iesit ok,
Dulceata gutui preparare reteta,

Dulceata gutui reteta,

-se incearca periodic dulceata scotand cate o lingurita de sirop pe o farfurioara, iar cand aceasta este la consistenta dorita se opreste focul si se pune sarea de lamaie,
-se amesteca bine dulceata de gutui, apoi se pune fierbinte in borcane bine sterilizate inainte si se inchid cu capace,
Dulceata de gutui la borcan reteta,

Dulceata de gutui pentru iarna reteta,

-se acopera borcanele cu un prosop si se lasa pana a doua zi sa se raceasca in voie.
Urmareste in reteta urmatoare cum se face pelteaua de gutui, un jeleu de gutui super bun, foarte dulce si aromat. Dulceata de gutui se serveste ca desert sau gustare, servita cu apa rece ca pe timpuri, pe felii de paine proaspata sau prajita, paine cu unt alaturi de o ceasca de lapte cald ori ceai, intinsa pe scovergi sau turte, etc.
Alte retete traditionale romanesti, retete de dulceturi si gemuri aici, retete cu gutui aici, retete de dulceata aiciretete conserve pentru iarna aici, retete dulciuri si deserturi aici, pofta buna!
Dulceata de gutui de casa pentru iarna reteta,

Dulceata reteta,

Dulceata de gutui desert reteta,

Dulceata de gutui cubulete reteta,

15.12.2020

Zacusca de fasole reteta

Retete Zacusca De Fasole Boabe Uscata Cu Ardei Copti Pentru Iarna Reteta De Casa Traditionala


Zacusca de fasole reteta,
Zacusca de fasole sau zacusca de legume cu fasole, un preparat culinar gustos si sanatos nelipsit din nicio gospodarie, o mancare de post ideala in perioadele de post de peste an, sau servita ca aperitiv la o masa festiva si de sarbatoare langa alte sortimente de zacuște. Se prepara foarte usor si se poate gati ca o zacusca de cruditati cu toate legumele crude si fierte, sau asa cum am s-o prepar eu acum cu legume coapte avand un alt fel de gust. Pentru o reteta de zacusca cu fasole rapida se poate folosi fasole la conserva, suc de rosii de casa, iar legumele se pot marunti rapid cu ajutorul unui robot de bucatarie. Cum se face zacusca de fasole urmareste reteta mea simpla si usoara, urmatoarele ingrediente sunt necesare pentru aproximativ 12 borcane de 400ml cu zacuscă.
Zacusca de fasole pentru iarna reteta,

Ingrediente zacusca de fasole
-800g fasole uscata cu bobul mare
-1kg ceapa
-500g morcovi
-1kg ardei kapia
-1kg gogosari
-2kg rosii
-500ml ulei
-1l apa
-2 lingurite sare grunjoasa
-3 foi de dafin
-½ lingurita piper negru macinat
-½ lingurita cimbru uscat
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita fulgi de ardei iute

Mod de preparare zacusca de fasole pentru iarna
-se alege dupa gust pentru zakuska fasole uscata cu bobul mare sau mic,
-fasolea se pregateste inainte ca pentru orice mancare de fasole clasica,
-se spala cu apa rece si se opareste timp de cinci minute, apoi se clateste cu apa rece si se lasa la inmuiat in apa proaspata pana a doua zi,
-a doua zi se scurge de apa, se opareste din nou timp de cinci minute si se scurge de apa,
-se pune fasolea la fiert in apa cat s-o acopere intr-o cratita groasa cu capac, sau intr-un ceaun,
-se pune o crenguta de cimbru si se fierbe la foc potrivit timp de 30-90 minute in functie de fasole, pana cand are bobul moale,
-cat timp fasolea este la fiert se pregatesc celelalte legume si ingrediente,
-borcanele cu capace se spala bine cu apa calda si se lasa la uscat,
-ardeii kapia si gogosarii se spala cu apa rece, se sterg cu un prosop si se pun pe o tabla sau o tigaie la copt,
-se intorc pe toate partile pana cand sunt bine copti, apoi se scot intr-o cratita, se presara cu putina sare si se acopera cu capac pentru zece minute pentru a se aburi si curata mai usor,
-dupa acest timp se curata de coaja, apoi de cotor si seminte si se taie marunt,
-rosiile se oparesc 2-3 minute si se curata de coaja, apoi se mixeaza la blender sau cu ajutorul unui mixer vertical,
-ceapa se curata de coaja si se taie marunt,
-morcovii se curata de coaja si se rad pe razatoare,
-se incinge cantitatea de ulei intr-un ceaun sau o cratita cu fundul gros si se caleste la inceput ceapa pana devine sticloasa,
-se adauga morcovii rasi iar dupa zece minute ardeii si gogosarii tocati marunt,
-se amesteca si dupa ce da in clocot se pun rosiile si se amesteca,
-se fierbe compozitia timp de 30-40 minute ca orice zacusca, pana cand mai scade si se leaga,
-fasolea cand este fiarta se imparte in doua, jumatate se paseaza iar cealalta jumatate se lasa boabe,
-se adauga in zacusca de legume la inceput fasolea pasata si se amesteca, iar dupa zece minute se adauga si fasolea boabe,
-se condimenteaza dupa gust cu sare, boia, piper si cimbru si se continua fierberea inca zece minute sau pana la consistenta dorita,
-se amesteca periodic ca zacusca sa nu se lipeasca iar cand uleiul iese la suprafata inseamna ca zacusca este gata,
Zacusca de fasole boabe uscata reteta,

Zacusca de fasole la borcan reteta,

-se pune fierbinte in borcane si se acopera imediat cu capace,
-se intorc borcanele pentru doua minute cu capacele in jos pentru a le verifica, daca sunt ok atunci se intorc invers iar capacele care nu se inchid bine se inlocuiesc,
-se fierb borcanele pentru a tine fara probleme, se pun intr-o cratita intinsa cu apa calda si se fierb la foc mic timp de 15 minute,
-se scot cu grija din apa, se asaza pe un fund de bucatarie, se acopera cu prosoape si se lasa sa se raceasca in voie,
-a doua zi cand sunt reci se depoziteaza in camara cu bunatati pentru iarna.
Zacusca de fasole boabe se serveste ca orice zacusca, ca un aperitiv rece sau ca o gustare, intinsa pe felii de paine sau servita in castronele langa alte preparate traditionale. Alte retete culinare traditionale romanesti, retete de post si preparate de post aici, retete de zacusca aici, retete aperitive aici, mancaruri cu legume aici, retete conserve pentru iarna aici, retete cu fasole aici, pofta buna!
Zacusca de fasole de casa reteta,

Mancare de fasole pentru iarna reteta,

Zacusca de legume cu fasole reteta,