12.07.2019

Cataif reteta

Retete Culinare Prajitura Cataif Cu Frisca Si Nuca Reteta Simpla De Casa Dobrogeana



Cataif reteta,

O prajitura delicioasa foarte usor si rapid de preparat imprumutata din bucataria arabeasca si turceasca este urmatoarea reteta de cataif (kataif) avand mai multe denumiri: khishneh, knafeh, kunafeh, katayif, kadayif, kataifi, etc. 
Eu o sa gatesc cataif varianta cu fidea, deoarece mai exista o varianta cu gris, una cu fidea si gris, sau kunefe o varianta cu branza, etc. 
Cataif cu frisca reteta,

Dar ce este cataiful, este o prajitura preparata din doua straturi de taitei fini copti la cuptor si insiropati cu un sirop de zahar, intre cele doua straturi se pune un strat de nuca maruntita si un strat gros de frisca, deasupra se orneaza dupa gust cu frisca si ciocolata. Cum se face un cataif reusit urmareste reteta mea. 

Ingrediente cataif de casa 
-1 kadayif (400g) 
-200ml smantana lichida pentru frisca 
-300g zahar 
-800ml apa sau lapte 
-200g unt 
-100g miez de nuca 
-1 lamaie 
-1 portocala mica 
-1 ciocolata pentru ornat 
Kadayif reteta,

Mod de preparare cataif turcesc 
-smantana lichida pentru frisca sau smantana naturala speciala pentru frisca se mixeaza cu mixerul pana se obtine o frisca tare care se pastreaza la rece pana la folosire, 
-se rade coaja de pe lamaie si portocala, apoi se taie pe jumatate si li se stoarce zeama, 
-se pune apa cu zaharul la fiert si se da in clocot amestecand continuu pana ce zaharul este complet dizolvat, se adauga coaja rasa de lamaie si portocala si se lasa sa se raceasca foarte putin cand se adauga si sucul fructelor, 
Fidea pentru cataif reteta,

-in acest timp se desface fideaua din ambalaj si se pune intr-o tava de cuptor de aceeasi dimensiune, 
-se topeste untul si se toarna uniform peste fidea apoi se baga tava in cuptor pentru zece minute la 200 grade Celsius, mie asa imi place cu unt dar poti prepara cataif-ul si fara unt, 
-dupa acest timp se scoate tava din cuptor si se toarna deasupra uniform siropul fierbinte si se lasa cataif-ul sa se raceasca bine, 
-cand fideaua insiropata este bine racita, a absorbit tot siropul si s-a umflat frumos se incepe montarea prajiturii, 
-acum sunt doua variante de servire a acestui desert, cel mai simplu este sa se presare deasupra un strat de nuci maruntite si apoi un strat de frisca si ciocolata rasa …sau se taie pe jumatate fideaua rezultand doua blaturi, se pun intre cele doua blaturi un strat de nuci si frisca si deasupra un strat de nuci si se orneaza cu frisca si ciocolata, 
-prajitura se pastreaza la rece si se serveste stropita cu putin sirop, este un desert racoros imposibil sa nu-ti placa, se poate servi si ca un tort destul de aspectuos. 
Alte retete din bucataria internationala aici, sau alte retete de torturi deserturi si prajituri aici, Pofta Buna! 
Reteta Cataif,

Cataif desert reteta,

Cataif turcesc reteta,

Cataif cu frisca si ciocolata reteta,

Cataif preajitura reteta,

Cataif de casa reteta,

11.07.2019

Hamsie prajita in crusta de malai reteta

Retete Culinare Hamsii Crocante Prajite In Crusta De Malai Reteta De Casa Dobrogeana Traditionala Pescareasca


Hamsie prajita in crusta de malai reteta,

Cine poate refuza un peste prajit, mai ales daca este vorba despre hamsie prajita intr-o crusta crocanta de malai la exterior si un pește dulce si suculent la interior, un peste gustos si sanatos din tara noastra care merge gatit in special vara cand hamsiile sunt proaspete. 

Ingrediente hamsii prajite 
-½ kg hamsii proaspete 
-½ lingurita sare grunjoasa 
-150ml ulei pentru prajit 
-1 lingura faina 
-2 linguri malai grisat 
-mamaliga pentru servit 
-mujdei de usturoi pentru servit 
-suc de lamaie pentru servit 

Mod de preparare hamsii prajite pe scobitoare 
-pestii se curata de intestine si se spala sub jet de apa rece apoi se scurg bine de apa, 
-se presara putina sare peste ei si se amesteca usor cu mana ca sa prinda toti sare, 
-se lasa timp de cinci minute sa intre sarea in ei apoi se pun pe scobitori sau se lasa asa cum sunt, 
-eu prefer sa-i pun pe scobitori deoarece ii prajesc mult mai usor si stiu si cate portii de peste am preparat, 
-in functie de marimea hamsiilor eu prind cate 4-5 pesti pe fiecare scobitoare, 
-se pune intr-o tigaie ulei la incins pentru prajit, iar intr-o farfurie intinsa se amesteca faina si malai in proportie de 1:2, 
-se trec pestii prin amestecul de faina si malai pana sunt complet pudrati apoi se prajesc in tigaia cu ulei incins, 
-se intorc pe ambele parti pana devin aurii apoi se scot pe servetele sa absoarba uleiul in exces, 
-se servesc imediat cat timp sunt calzi cu paine proaspata, sau serviti traditional cu mamaliguta si mujdei de usturoi ori zeama de lamaie, 
Alte retete traditionale, retete cu hamsii aici, sau retete de peste si preparate din peste aici, pofta buna! 
Hamsii prajite pe scobitoare reteta,

Hamsii prajite reteta,

Hamsii prajite in crusta de malai reteta,