09.03.2020

Mucenici de post reteta

Retete Culinare Mucenici Moldovenesti Traditionali De post Reteta De Casa



Mucenici moldovenesti de post reteta,

O reteta simpla si usoara de mucenici moldovenesti de post pufosi, insiropati si placut aromati, este urmatoarea reteta de mucenici traditionali de casa. Mucenici, macinici, sfintisori sau bradosi, un preparat culinar gatit special in ziua de 9 Martie pentru sarbatoarea Sfintilor 40 Mucenici, niste colaci modelati in forma cifrei opt simbolizand infinitul, insiropati si unsi cu miere de albine si pudrati cu mult miez de nuca care nu au egal in randul preparatelor de patiserie. Cum se fac mucenicii de post urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 28 mucenici de casa. 
Mucenici moldovenesti reteta,

Mucenic moldovenesc de post reteta,

Ingrediente mucenici moldovenesti traditionali 
-750g faina alba 
-350ml apa calduta 
-50g zahar tos 
-50ml ulei de floarea soarelui 
-coaja rasa de la ½ lamaie 
-1 pliculet zahar vanilat 
-1 cub drojdie (50g) 
-½ lingurita sare 

Ingrediente sirop pentru mucenici 
-400ml apa 
-100g zahar tos 
-coaja rasa de la ½ lamaie 
-1 lingurita esenta de vanilie 
-1 lingura zeama de lamaie 

Ingrediente pentru decorat mucenicii 
-200g miez de nuca maruntit 
-100g miere de albine 

Mod de preparare mucenici moldovenesti de post 
-cum se face aluatul pentru mucenici, intr-un pahar se pune drojdia faramitata cu o lingurita de zahar tos si o lingurita de faina, 
-se toarna deasupra doua linguri de apa calduta si se amesteca bine pana cand se dizolva toate ingredientele, 
-se acopera paharul cu un capac si se lasa drojdia sa actioneze timp de cinci minute, pana cand devine spumoasa si a crescut pana la capac, 
-se rastoarna drojdia intr-un castron, se adauga apa calduta in care am dizolvat sarea, zaharul tos si zaharul vanilat, 
-se amesteca si se adauga uleiul si coaja rasa de lamaie, 
-faina se adauga treptat si se amesteca bine pana cand se obtine un aluat elastic, potrivit de consistent care nu se lipeste de maini, 
-se acopera castronul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza volumul, 
-intre timp se pregateste siropul punand apa sa fiarba timp de 15 minute impreuna cu zaharul tos, 
-dupa ce siropul a fiert, se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie, coaja de lamaie si esenta de vanilie, 
-cand aluatul de sfintisori a crescut, se unge masa cu putin ulei si se ia cate putin aluat, cat sa incapa intr-o mana, 
-se ruleaza aluatul pe masa pana cand se obtine un snur lung de 10-12cm, care apoi se indoaie in doua si se ruleaza din nou obtinand un snur impletit, 
-se unesc capetele obtinand un cerc, care apoi se modeleaza sub forma cifrei opt, obtinand astfel un mucenic, măcinic sau sfințișor, 
-se procedeaza asemanator cu restul mucenicilor, apoi se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa putin sa creasca, 
-dupa ce mucenicii au mai crescut in tava se ung deasupra cu sirop si se coc in cuptorul preincalzit la 200 grade celsius timp de 20-25 minute pana cand sunt frumos rumeniti, 
-dupa ce s-au copt se scot din cuptor si se lasa timp de cinci minute sa se mai raceasca, apoi ii scoatem in alta tava in care ii vom insiropa, 
-se toarna peste fiecare mucenic sirop caldut din belsug si se lasa timp de zece minute sa traga tot siropul, 
-dupa ce s-au insiropat se ung deasupra cu miere si se presara cu miez de nuca maruntita. 
Mucenici insiropati reteta,

Macinici reteta,

Mucenicii moldovenesti de post se pot manca chiar atunci cat inca sunt calzi, dar sunt la fel de buni si dupa ce s-au racit. Mucenici de post, foarte buni, gustosi, dulci si pufosi, insiropati cu miere si pudrati cu nuca, un adevarat deliciu culinar de care nu te mai saturi mancand. Daca esti in cautare de covrigi polonezi, sirene, colacei sau cozonacei nu rata aceasta reteta. Alte retete traditionale, retete de mucenici aici, retete de patiserie aici, retete de deserturi aici, retete de post aici, pofta buna! 
Mucenici de post reteta,

Sfintisori reteta,

Covrig polonez reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu