Retete Culinare Mancare De Peste Cu Legume Si Sos Reteta Gulas De Peste De Casa Traditional Pescaresc
O
mancare de peste cu sos si condimente este urmatoarea reteta de gulas de peste,
un preparat culinar din bucataria romaneasca foarte gustos si aromat, apreciat
de cunoscatori in special de iubitorii preparatelor din peşte. Aceasta reteta
pescareasca se gateste usor si inbina cu succes bucataria dobrogeana cu
bucataria ardeleneasca, astfel reteta clasica de gulas unguresc depasindu-si cu succes granitele gastronomice.
Gulasul traditional este o mancare lichida cu mult sos picant si concentrat, deci asa trebuie gatit si acum deoarece asa este cel mai bun, gulasul de peste o sa fie fara galusti si o semene cu o tocanita de peste, tocana de peste sau ostropel de peste.
Cum se face un gulaş de peste reusit urmareste reteta mea, este un fel de mancare mult mai rapid decat reteta de gulas traditional cu carne de vita sau pui, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-5 portii de gulas.
Gulasul traditional este o mancare lichida cu mult sos picant si concentrat, deci asa trebuie gatit si acum deoarece asa este cel mai bun, gulasul de peste o sa fie fara galusti si o semene cu o tocanita de peste, tocana de peste sau ostropel de peste.
Cum se face un gulaş de peste reusit urmareste reteta mea, este un fel de mancare mult mai rapid decat reteta de gulas traditional cu carne de vita sau pui, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-5 portii de gulas.
Ingrediente
gulas de peste
-2
pesti macrou
-1
ceapa mare
-2
morcovi tineri
-3
cartofi
-1
ardei gras rosu
-4
catei de usturoi
-500ml
apa sau supa de peste ori supa de legume (stock)
-1
lingura cu varf pasta de tomate
-1
foaie de dafin
-½
lingurita cimbru si piper macinat
-3
lingurite pline boia de ardei dulce
-patrunjel
verde pentru servit
Mod
de preparare gulas de macrou
-am ales peste macrou deoarece nu are oase, dar se poate folosi dupa gust orice
alt fel de peste slab sau gras: crap, caras, fitofag, novac, somn, etc,
-in
primul rand se pregateste pestele care se curata dupa caz de solzi, apoi de intestine, capete isi aripioare, se spala bine cu apa rece si se taie rondele de 2-3
degete grosime,
-se
presara putina sare peste bucatile de peste si se pastreaza la rece pana la
folosire,
-toate
legumele se curata si se spala cu apa rece, apoi se taie astfel: ceapa si
ardeiul se taie marunt, morcovii rondele, cartofii cuburi potriviti de mari (ca la tocana),
usturoiul se zdrobeste sau se taie feliute,
-se
incinge putin ulei intr-o tigaie si se prajeste foarte putin pestele, se pun
bucatile de peste in uleiul incins si se tin cate 1-2 minute pe fiecare parte
doar cat sa prinda culoare si gust de prajit apoi se scot cu o spumiera,
-in
uleiul incins se pune ceapa si se amesteca periodic pana cand devine sticloasa
apoi se pune si ardeiul,
-se
adauga usturoiul, cartofii si morcovii dupa inca 2-3 minute,
-se
amesteca periodic legumele pe foc pana cand incep sa se prajeasca apoi se adauga boiaua de ardei si se amesteca bine,
-se
pune bulion si supa de peste sau supa de legume ori apa daca nu avem supa si se amesteca bine,
-se
fierb legumele pana cand sunt bine patrunse apoi se pun bucatile de peste si
condimente dupa dust,
-se
continua fierberea timp de 5-10 minute dar nu prea mult ca se farama pestele, apoi se adauga verdeata proaspata tocata
marunt si se opreste focul,
-gulasul
se potriveste mai zemos si condimentat, trebuie sa predomine gustul de boia de
ardei,
-reteta
de mancare de peste cu legume se serveste calda cu mamaliguta sau paine
proaspata,
-se
pun pe farfurii bucati de peste, legume si mult sos, se orneaza cu verdeata
proaspata tocata marunt si se serveste cu lingura sau cu furculita.
Alte
retete traditionale romanesti, retete de peste si preparate din peste aici, retete tocane si tocanite aici, mămăligă retetă aici, pofta buna!