08.06.2019

Pate de pui reteta

Retete Culinare Pate De Ficat De Casa Reteta Traditionala



Pate de pui reteta,

Un preparat culinar gatit simplu si rapid si acasa in bucatarie foarte gustos si sanatos este urmatoarea reteta de pate de casa (pate de ficat) si anume pate de pui sau pate de ficat de pui. Cum se face pate din ficat de pui urmareste reteta mea, se prepara foarte rapid si poate fi servit intins pe paine proaspata sau tartine de paine prajita ca aperitiv sau o gustare rapida la micul dejun sau folosit la umplerea oualelor (oua umplute). O pasta de ficat asemanatoare se mai prepara de Craciun sub forma de caltabosi. 
Pateul merge servit alaturi cu ceapa verde, ceapa rosie, felii de rosie si ardei, salata verde, castraveti si gogosari murati si diferite branzeturi, este un fel de mancare pe care daca-l gusti macar o singura data o sa-l prepari mereu si n-ai sa mai cumperi pate din comert (pate la conserva) care trebuie evitat. Pateul de casa contine minim 90% ficat iar restul de 10% este din ceapa, oua si unt sau sunca. 
Pate de ficat reteta,

Dar ce este un pate, pateul este o pasta de ficat amestecata dupa gust cu diverse arome si condimente, se poate folosi dupa preferinta ficat de pui, ficat de porc, ficat de gasca, ficat de curcan si diverse sortimente de carne, se poate prepara pate de pasare, pate de porc, pate de curcan, pate de gasca sau un pate mixt cu mai multe feluri de ficat si carne amestecata, dar se poate face si pate de post sau pate vegetal cum ar fi pate de ciuperci, pate de soia, pate de masline, pate de mazare, etc.  
In functie de felul ficatului pateul poate iesi maroniu mai deschis la culoare sau maroniu mai inchis la culoare, dar gustul ramane acelasi, adica super bun! Pateul se pastreaza foarte bine la frigider, iar pentru ai mentine culoarea exterioara proaspata mai multe zile se poate unge cu un strat subtire de unt, daca nu se unge cu unt se va observa ca stratul exterior se va oxida si se va innegri usor. Cum se face un pate de casa reusit ca la mama acasa mai poti citi si aici
Pate de pui de casa reteta,

Ingrediente pate de pui 
-500g ficat de pui 
-2 cepe mari 
-3 linguri ulei 
-50ml vin alb demisec (optional) 
-2 oua mari 
-1 lingurita sare grunjoasa 
-1 lingurita rasa piper negru macinat 
-50g sunca afumata sau ulei sau unt 

Mod de preparare pate de pui 
-se curata si se spala ficateii de pui sub jet de apa rece, apoi se scurg bine de apa, 
-ceapa se curata, se spala si se taie fideluta, 
-sunculita de preferinta afumata se taie feliute, daca sunculita nu este agreata se poate inlocui cu ulei sau unt de masa, 
-se incinge putin ulei intr-o tigaie si se caleste la inceput ceapa cateva minute pana isi schimba culoarea, cand ceapa incepe sa devina sticloasa se pune sunculita si se amesteca periodic ca sa se topeasca si sa-si lase grasime, 
-cand sunca a inceput sa-si lase grasime se pun bucatile de ficat asa cum sunt intregi si se amesteca periodic pana cand se albesc si nu mai lasa sange, 
-se stropeste cu vin si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, 
-cand vinul s-a evaporat se sparg ouale deasupra si se amesteca pe foc timp de un minut pana cand compozitia se leaga, 
-se mixeaza compozitia de pate cat timp este calda cu ajutorul unui mixer vertical si se potriveste gustul de sare si piper, 
-pentru consistenta dorita se mai poate adauga putin unt topit la temperatura camerei daca mai este nevoie, la mine n-a mai fost nevoie, 
-se pastreaza la rece si se mananca oricand cu pofta si placere, alte retete traditionale retete de aperitive si aici, sau retete de pate aici. Pofta Buna! 
Pate de casa reteta,

Pate de pasare reteta,

Pate de casa aperitiv reteta,

Pate de casa gustare reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu