16.01.2021

Galuste cu prune de post reteta

Retete Culinare Galuste Cu Prune De Post Fara Gris Reteta De Casa Traditionala Romaneasca


Reteta galuste cu prune de post fara gris retete culinare deserturi traditionale romanesti gomboti cu prune de casa,

Galuste cu prune sau gomboți cu prune, un preparat culinar traditional de pe plaiurile Banatului si Ardealului, de origine germano-austriaca, foarte bun, gustos si consistent avand un farmec aparte, un desert mai special dar nu foarte dulce, cu prune proaspete si aromate invelite intr-un strat moale si delicat pe baza de cartofi, innobilat la exterior cu pesmet din belsug, crocant si aromat si desavarsit cu zahar tos. Găluște cu prune, un desert de vara, care merita incercat, chiar daca necesita mai multa atentie si migala. Cum se fac gombotii cu prune urmareste reteta mea simpla si usoara.
Gomboti cu prune de post reteta traditionala de casa retete culinare deserturi romanesti,

Ingrediente galuste cu prune de post fara gris
-3 cartofi albi mari
-20 prune romanesti micute
-100g faina alba
-½ lingurita sare grunjoasa
-300g pesmet
-2 linguri ulei
-1 lingurita scortisoara macinata
-50g zahar tos

Mod de preparare gomboti cu prune de post fara gris
-cartofii se curata de coaja, se spala si se taie bucatele la fel ca la piure, apoi se pun la fiert intr-o craticioara cu apa cat sa-i acopere si cu putina sare,
-prunele se curata de codite, se spala bine si apoi se despica pe jumatate si li se scot samburii, avand grija ca prunele sa ramana intregi,
-in fiecare prună se pune cate un varf de lingurita de zahar tos,
-pesmetul se pune intr-o tigaie, se adauga doua linguri de ulei si se prajeste la foc mic amestecand continuu pana cand se rumeneste si capata o culoare aramie fara a se arde,
-dupa ce pesmetul s-a prajit se adauga scortisoara macinata si se amesteca bine,
-cand cartofii au fiert se scurg de zeama si se piseaza pana cand se obtine un piure de cartofi,
-se lasa piure-ul de cartofi sa se raceasca putin ca sa nu friga, apoi se adauga treptat faina si se amesteca pana cand se formeaza un aluat care se poate modela,
Retete aluat de gomboti cu prune de post reteta traditionala de casa romaneasca,

-intre timp se pune o cratita cat mai larga cu apa si putina sare la fiert in care se vor fierbe gombotii,
-se tapeteaza blatul cu faina, se ia o bucatica de aluat care se apasa cu degetele pana cand devine plata si are grosimea de 1cm,
-se asaza in mijloc pruna, dupa care se infasoara in aluat si se modeleaza sub forma unei bile, avand grija ca pruna sa fie bine acoperita,
Retete gomboti cu prune preparare reteta de post traditionala romaneasca de casa,

Retete galusca cu prune cruda reteta de post traditionala romaneasca de casa,

-daca este prea mult aluat se mai indeparteaza ce este in plus,
-se pune galusca cu pruna pe un blat presarat cu faina pana cand vor fi modelate asemanator toate galustile,
-cand cratita cu apa fierbe se adauga usor galustile si se lasa sa fiarba la foc mediu 20 minute,
Retete galuste cu prune preparare reteta traditionala de casa,

-dupa ce galustile s-au ridicat la suprafata si au fiert se scot cu paleta in tigaia cu pesmet prajiit si se rostogolesc pe toate partile pana cand sunt complet acoperite cu pesmet,
-dupa ce s-au dat prin pesmet se asaza pe un platou, se presara din belsug cu pesmet, iar la sfarsit se presara deasupra cu zahar,
Galuste cu prune de post reteta traditionala de casa retete culinare deserturi romanesti,

Se servesc calde dar si reci fiind minunate. Alte retete traditionale romanesti, retete galuste cu prune aici, retete deserturi de casa aici, retete de patiserie aici, pofta buna!
Galuste cu prune de post reteta de casa traditionala romaneasca retete culinare deserturi,

Gomboti cu prune de post reteta de casa traditionala romaneasca retete culinare deserturi,

08.01.2021

Mancare de gutui de post reteta

Retete Culinare Mancare De Gutui De Post Taraneasca Reteta Traditionala De Casa


Mancare de gutui de post reteta,

O mancare de post taraneasca foarte simplu si usor de gatit in orice bucatarie este urmatoarea reteta de mancare de gutui de post fara carne, un preparat culinar foarte gustos si placut aromat, o mancare dulce acrisoara imposibil sa nu-ti placa. Cum se face mancarea de gutui de post urmareste reteta mea, ingredientele sunt pentru patru 4-5 portii.


Ingrediente mancare de gutui

-4 gutui romanesti mari
-4 linguri zahar tos
-2 linguri ulei
-1 lingurita cu varf faina
-500ml apa
-¼ lingurita sare grunjoasa

Mod de preparare mancare de gutui de post

Cum se procedeaza pentru o mancare de gutui reusita, reteta video este si pe YouTube aici,

-in primul rand se pregatesc toate ingredientele deoarece reteta este rapida,
-gutuile obligatoriu romanesti si bine coapte si frumos mirositoare se spala sub jet de apa rece,
-se sterg cu servetele si se taie felii indepartand cotorul,
-se pune putin ulei de preferinta intr-un ceaun sau intr-un vas cu fundul gros,
-faina se dizolva bine fara a face cocoloase intr-o cana cu apa,
-se aprinde aragazul si cand uleiul este incins se pun feliile de gutui si se prajesc amestecandu-le periodic pana cand prind o culoare frumoasa de prajit,
-se scot usor feliile de gutui prajite cu o paleta fara a le rupe si se pune zaharul tos,
-cand zaharul este caramelizat usor fara a fi ars ca se amaraste, se stinge cu o cana de apa si se amesteca pe foc pana ce zaharul este complet dizolvat,
-se pune si cealalta cana de apa cu faina, se amesteca si se da in clocot,
-se pun gutuile prajite si se mai completeaza cu apa daca mai este nevoie,
-se adauga sare dupa gust si se continua fierberea 10-15 minute, pana cand se formeaza un sos legat,
-reteta de mancare de gutui taraneasca se serveste calda cu paine proaspata, dar cea mai buna este rece chiar de la frigider, este racoroasa si foarte placuta la gust incat o poti manca si ca desert.
Alte retete traditionale romanesti, retete mancare de gutui aici, retete de post si preparate de post aici, retete cu gutui aici, retete mancare de prune aici, pofta buna!
Mancare de gutui de casa reteta,

Mancare de gutui fara carne reteta,