09.01.2019

Ciorba de perisoare reteta

Retete Culinare Mancaruri Romanesti Reteta Ciorba De Perisoare De Porc Cu Bors Traditionala De Casa



Ciorba de perisoare retete culinare,

O mancare gatita romaneasca dintre multe alte borsuri si ciorbe cu specific romanesc este si ciorba de perișoare (bors de perisoare). Este o mancare traditionala care se prepara simplu si rapid iar gustul este super ok, este inconfundabil si nu-i poti rezista. Cum se face ciorba de perisoare de porc si ce ingrediente sunt necesare urmareste reteta mea. 

Ingrediente ciorba de perisoare 
-pentru perisoare: 300g carne tocata, 1 ceapa normala, 1 lingura cu varf de orez, 1 lingurita rasa piper macinat, ½ lingurita sare, 2 oua, 
-pentru ciorba: 1l apa, 2l bors sau 1,5l bors + 500ml zeama de varza, 1 lingura ulei, 1 lingura orez, 1 ceapa mare, 1 morcov, 1 ardei gras galben, 1 rosie, 2 cartofi, 2 oua, verdeata proaspata, 
Ciorba de perisoare reteta traditionala,

Mod de preparare ciorba de perisoare de porc 
-toate legumele se curata, se spala si se taie astfel: ceapa se toaca marunt, rosia, ardeiul si morcovul se taie cubulete, cartofii se taie cuburi mici dar putin mai mari ca celelalte legume, verdeata se toaca marunt, 
-carnea daca nu este tocata se toaca prin masina de tocat carne, se pune intr-un castron iar peste ea se adauga o ceapa tocata marunt, o lingura de orez, aproximativ o lingurita de piper negru macinat, un praf de sare, 2 oua si se amesteca bine compozitia, se lasa deoaparte sa prinda gust cat timp sunt gata celelalte ingrediente, 
-se pun toate legumele intr-o oala de ciorbă cu putin ulei la calit cateva minute, apoi se pune apa cat sa le acopere si se fierb timp de 10 minute sau pana cand sunt fierte, 
-separat se pune borsul amestecat cu zeama de varza la fiert, 
-cand legumele sunt fierte se adauga orezul si borsul fiert, apoi se lasa sa fiarba la foc mic si se adauga pe rand perisoarele modelate intre palme la dimensiunea dorita, 
-nu se amesteca in oala de ciorba, perisoarele se vor ridica singure la suprafata, se fierb timp de 10 minute apoi se opreste focul si se adauga verdeata si ouale batute spuma cu putina apa rece ca sa nu se taie, sare se pune dupa gust si cu moderatie deoarece zeama de varza este sarata, 
-se lasa cateva minute apoi ciorba de perisoare se poate servi calda cu verdeata proaspata tocata presarata deasupra (leustean nelipsit, patrunjel, marar) si un ardei iute alaturi, merge dreasa cu o lingura de iaurt sau smantana. Pentru un gust reusit perisoarele trebuie sa fie placut picante de la piper iar borsul trebuie sa fie acru. Pofta Buna! 
Ciorba de perisoare de porc retete culinare,

In Gastronomia Romaneasca sunt multe retete de ciorbe si borsuri traditionale romanesti, iar printre cele mai des preparate si apreciate este si ciorba de perisoare. Ciorba de perisoare se clasifica in functie de modul de preparare, ingredientele folosite si de zona unde este preparata: ciorba de perisoare cu bors, ciorba de perisoare cu bulion, ciorba de perisoare cu zeama de varza, ciorba de perisoare a la grec, ciorba de perisoare de pui, ciorba de perisoare de porc, ciorba de perisoare de vita, ciorba de perisoare de peste, ciorba de perisoare cu oase de porc, etc. 

Ciorba de perisoare traditionala datorita gustului sau bun si a modului simplu de preparare este un fel de mancare principal (felul intai) des intalnit in Bucataria Romaneasca, se poate prepara atat pentru masa de Revelion cat si pentru o masa de weekend sau de zi cu zi. Reteta clasica de ciorba de perisoare este formata din perisoare si zeama. 
-perisoare sau chiftele cum le numesc strainii se fac din carne tocata simpla sau amestec (porc, vita, pasare, peste), amestecata cu ceapa, orez, oua, sare si piper macinat. 
-zeama (borsul) sau supa acrita cum o numesc strainii poate fi de culoare alba sau rosie, poate fi preparata din apa cu bors, bulion, sau zeama de varza. 
Dar indiferent de modul de preparare ciorba de perisoare ramane o ciorba speciala, are un gust unic si ne mandrim cu ea ca este o ciorba traditionala romaneasca. Alte retete de supe borsuri si ciorbe aici
Bors de perisoare retete culinare,

08.01.2019

Galuste cu prune reteta

Retete Culinare Gomboti Cu Prune Sau Galuste Cu Prune Reteta Originala Romaneasca



Galuste cu prune retete culinare,

Galuste cu prune sau gomboti cu prune, un desert delicios imprumutat din Bucataria Austro-Ungara (szilvas gomboc). Gombotii cu prune sau knedle se fac dintr-un aluat putin sarat preparat din cartofi, faina, gris si oua, umplut dupa preferinta cu prune dar merge umplut si cu alte fructe (caise, piersici, capsuni, etc), apoi fierte se tavalesc prin pesmet prajit si aromat cu zahar si scortisoara, in unele regiuni se adauga si zahar vanilat.  
Cum se prepara galuste cu prune. Pentru aproximativ 12 găluști (gomboți) sunt necesare urmatoarele ingrediente: 

Ingrediente pentru galusti cu prune 
-12 prune romanesti 
-800g cartofi albi  
-200g faina sau 150g faina + 50g gris 
-1 ou mare 
-1 lingurita sare 
-200g pesmet 
-3 linguri ulei 
-3 linguri zahar tos 
-1 lingura scortisoara macinata 
-obtional mieji de nuca sau alune pentru umplut prunele 

Mod de preparare găluște cu prune 
Cum se fac gomboti cu prune, cum se procedeaza pas cu pas: 
-in primul rand se spala prunele si li se scot samburii, daca prunele nu sunt suficient de dulci atunci se pot umple cu zahar, dar de preferat se folosesc numai prune dulci si bine coapte, 
-acum se pregatesc cartofii care se curata de coaja, se spala, se taie cuburi si se pun la fiert intr-o craticioara cu putina apa doar cat sa-i acopere, se adauga jumatate lingurita de sare si se fierb timp de 15 minute sau pana cand cartofii sunt gata, 
-cand cartofii sunt fierti se scot cu o paleta intr-un castron si se paseaza bine cat timp sunt fierbinti picurand si putin din zeama in care au fiert ca la piure de cartofi, apoi se lasa putin sa se raceasca, 
-cand piureul de cartofi este caldut se adauga peste el faina, grisul si oul si se amesteca bine compozitia pana se obtine un aluat nelipicios dar care se poate lucra usor cu el, 
-se pune o craticioara intinsa cu apa suficienta la fiert in care se adauga si putina sare, 
-se presara masa cu faina si se imparte aluatul in bucati care se modeleaza in bile si apoi se intind in foi potrivit de subtiri, 
-in mijlocul fiecarei bucati de aluat se pune cate o pruna, acum este momentul sa se adauge dupa gust nuci sau alune in fiecare pruna, apoi prunele se invelesc in bucata de aluat acoperindu-le complet si dandu-le o forma rotunda rezultand gobotii sau galustele, 
-cand apa fierbe bine se pun rand pe rand galustile in apa, se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 15 minute fara sa se amestece, ele se vor ridica singure deasupra apei dupa 2-3 minute, 
-cat timp gombotii fierb se prepara ceva foarte gustos si anume pesmetul crocant, se incinge putin ulei intr-o tigaie si se adauga pesmetul amestecand continuu, se tine pe foc aproximativ 5 minute la foc mediu amestecand periodic ca sa nu se arda, cand devine auriu se opreste focul si se adauga dupa gust zahar si scortisoara si se amesteca bine, 
-cand gombotii sunt gata se scot cu o paleta bine scursi de zeama direct in tigaia cu pesmet unde se tavalesc bine pana sunt acoperiti complet cu pesmet, apoi se asaza pe platouri sau farfurii si se pot servi, 
-gombotii se servesc calzi dar foarte buni sunt si reci, se pun pe farfurioare cate doi gomboti si se decoreaza cu pesmet din belsug si putin zahar deasupra. 
Galuste Gomboti retete culinare,

In Gastronomia Romaneasca sunt multe retete de gomboti dar cea mai reusita este reteta de galuste cu prune in aluat de cartofi. Pentru niste gomboti cu prune reusiti trebuie sa se tina cont si de cateva aspecte: 
-gustul umpluturii, prunele trebuie sa fie bine coapte si dulci, din aceasta cauza gombotii cu prune se prepara in special vara si toamna atunci cand apar prunele romanesti care sunt cele mai bune, aromate, parfumate si gustoase, gombotii fiind un desert de vara, 
-dozarea ingredientelor pentru aluat si reusita lui, pentru aluat se aleg in primul rand niste cartofi albi si malaiosi ca pentru piure, iar in aluat se pune si putin gris pentru a iesi mai pufos, 
-ultimul dar nu cel de pe urma este reusita garniturii care este foarte importanta deoarece pot spune ca aici se poate strica gustul gombotilor, pesmetul trebuie prajit cu putin ulei doar atat cat sa fie crocant si sa ramana comestibil, se indulceste cu zahar tos care este tot rontaibil si i se da aroma de scortisoara. 

Dar galuste cu prune se pot prepara si de post, fiind un desert si ceva dulce pentru perioadele de post cand ne dorim ceva bun. Pentru aluatul de gomboti de post se inlocuieste oul cu putin ulei si se fac la fel de simplu si usor. Prunele proaspete se pot inlocui cu prune uscate dar mult mai bune sunt cele proaspete. Mai nou umplutura poate fi si din branza sau ciocolata, iar modul de servire mai poate fi cu dulceata sau smantana. Alte retete de dulciuri si deserturi traditionale romanesti si aici, retete de gomboti aici, bunatati din Bucataria Romaneasca fara egal cum numai in tara noastra poti manca. 
Gomboti cu prune retete culinare,