Retete Culinare Placita De Casa Dobrogeana Cu Branza Sarata Si Iuart Reteta Traditionala
Cea
mai simpla si mai rapida placinta de casa este placinta creata preparata din
branza telemea, iaurt, oua si foi de placinta de cumparat. Este o reteta de
placinta spornica si economica deoarece intra putine ingrediente in compozitia ei si este si foarte rapida. Cum se
face o placinta rapida si gustoasa urmareste reteta mea, ingredientele sunt pentru o tava mare de cuptor.
Ingrediente pentru placinta cu branza
-1
pachet foi de placinta Morarita
-200g branza telemea
-900
ml iaurt
-5
oua mari
-4
linguri ulei
-1
lingura zahar tos pentru ornat
Mod
de preparare placinta cu branza si iaurt
-foile
de placită congelate se pastreaza in frigider pana la preparare, apoi se desfac si
se asaza in grupuri de cate trei foi stropite cu putin ulei intre ele,
-peste
fiecare grup format din trei foi de placinta se stropeste cu putin ulei si se
rade branza pe razatoarea mare,
-se
ia primul grup de foi presarat cu branza si se strange cu ajutorul degetelor
din ambele parti stanga-dreapta pana are un aspect de acordeon, apoi se asaza
in tava de placinta unsa cu putin ulei sau tapetata cu hartie de copt,
-se
procedeaza asemanator si cu celelalte grupuri pana cand tava este
plina, ele trebuie asezate lejer in tava si nu ingramadite,
-intr-un
castron se bat bine ouale si se amesteca cu iaurt apoi cu o lingura se pune din
aceasta compozitie in tava peste foile de placinta cu branza,
-cand
foile de placinta au fost acoperite complet cu amestecul de iaurt si oua se
stropesc deasupra cu putin ulei si se dau la cuptor pentru jumatate de ora la
250 grade celsius,
-se
verifica periodic placinta iar cand este frumos rumenita se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar tos si se acopera pentru 10 minute cu un prosop sa se abureasca, in popor existand o zicala pentru cei ce asteapta cu pofta "aveti rabdare sa vina mama de la moara!",
-dupa
acest timp placinta se portioneaza si se serveste calda pudrata cu zahar pudra sau zahar tos,
dar foarte buna este unsa si cu gem, magiun, dulceata sau miere de albine si servita
alaturi cu o cana de lapte sau iaurt. Placinta dobrogeana este foarte buna si rece, se poate incepe ziua cu o bucata de placinta servita la mic dejun sau pe timpul zilei servita intre mese ca o gustare sau desert. Alte retete traditionale, retete de patiserie aici, retete de deserturi aici, alte retete cu branza aici. Pofta
Buna!
Cate ceva despre placinta. Placinta
traditionala este un preparat culinar de patiserie facut din foi de aluat, foi
de placinta de casa sau foi de placinta congelate de cumparat, intre foi se
pune dupa gust o umplutura de branza, carne, fructe (mere), legume
(dovleac, cartofi, praz, spanac, varza), si apoi coapte la cuptor sau prajite la tigaie.
In Bucataria Romaneasca sunt multe retete de placinte traditionale romanesti: placinta cu mere, placinta cu dovleac, placinta cu spanac, placinta cu praz, placinta cu varza, placinta cu cartofi, placinta cu branza de oi, placinta cu branza de vaci, placinta cu urda, placinta creata, placinta rulou (placinta sul), placinta cu branza si praz, placinta cu branza si stafide, placinta cu mere si dovleac, placinte poale-n brau, etc.
In Bucataria Romaneasca sunt multe retete de placinte traditionale romanesti: placinta cu mere, placinta cu dovleac, placinta cu spanac, placinta cu praz, placinta cu varza, placinta cu cartofi, placinta cu branza de oi, placinta cu branza de vaci, placinta cu urda, placinta creata, placinta rulou (placinta sul), placinta cu branza si praz, placinta cu branza si stafide, placinta cu mere si dovleac, placinte poale-n brau, etc.
In
Gastronomia Romaneasca placinta cu branza are o semnificatie aparte, este preparata
si servita in primul rand de cate ori este lasat de sec la branza si incep perioadele
de post de peste an, apoi mult asteptata placintă de Revelion si dupa miezul
noptii de Sfantul Vasile asa numita placinta cu ravase sau placinta cu bani
numita in popor si “placinta cu noroc” sau “placinta norocoasa”. Este un obicei
traditional romanesc ca in seara de Anul Nou sa se prepare placinta cu branza
si ravase, servita intregii familii si a oaspetilor, iar norocosii care gasesc bani in bucatile de placinta vor avea noroc tot
anul, dar si gasirea unui ravas hazliu sau un ravas cu horoscop surpriza este la fel de mare.