12.05.2019

Sarmale in foi de vita reteta

Retete Culinare Sarmalute In Foi De Vita Cu Carne De Porc Reteta Traditionala Dobrogeana De Casa Cu Iaurt



Sarmale in foi de vita reteta,

Un preparat culinar din bucataria romaneasca traditionala este urmatoarea reteta de sarmale gatite in stil romanesc si anume sarmale in foi de vita sau sarmalute in foi de vita. Acest deliciu culinar servit cu iaurt sau smantana se poate gati cu un amestec de carne tocata (carne mixta) sau cu un singur sortiment de carne, cum ar fi carne tocata de porc, pui, curcan, vita sau oaie, iar sarmalutele se pot infasura in foi de vita proaspete (frunze de vita) sau foi de vita murate (frunze de vita la saramura). 
Sarmale cu carne de porc reteta,

Reteta este foarte simpla de realizat, cum se fac niste salmale in foi de vita gustoase urmareste reteta mea. Sarmalele in foi de vita se fac mai micute decat cele in foi de varza, pentru aproximativ 50 sarmalute sunt necesare urmatoarele ingrediente, reteta pentru sarmale in foi de varza este aici (sarmale cu carne de porc). 

Ingrediente sarmale de porc in foi de vita  
-500g carne de porc slaba tocata (pulpa de porc) 
-60 frunze de vita proaspete sau conservate 
-1 ceapa normala 
-2 linguri rase orez 
-2 linguri ulei 
-2 linguri pasta de tomate 
-500ml bors acru sau apa 
-½ lingurita sare, piper, cimbru macinat 

Mod de preparare sarmalute de porc in foi de vita  
-se pregatesc frunzele de viță de vie care daca sunt proaspete se oparesc timp de doua minute in apa fiarta, se pune apa sa fiarba intr-o craticioara iar cand aceasta incepe sa fiarba se opreste focul si se pun frunzele curatate de codite, 
-daca frunzele de vita sunt de la saramura atunci se scot din saramura, se spala sub jet de apa rece si se desfac frunza cu frunză, daca frunzele sunt sarate tare atunci nu se mai adauga sare in compozitia sarmalelor, 
-carnea de porc mai slaba aleasa de la pulpa porcului daca nu este tocata atunci se toaca prin masina de tocat carne, iar ceapa se curata si se taie marunt, 
-acum se prepara umplutura pentru sarmale, se incinge putin ulei intr-o craticioara si se caleste la inceput ceapa pana devine sticloasa, se adauga sarea si se amesteca periodic pana aceasta incepe sa prinda culoare, 
-se pune orezul si se amesteca bine, dupa doua minute se pune carnea tocata si se amesteca, se condimenteaza dupa gust cu cimbru si piper negru macinat si se tine pe foc amestecand periodic pana cand carnea se albeste, 
-acum se adauga bulion si se amestec abine compozitia dupa care se opreste focul si se lasa umplutura sa se raceasca putin, 
-se pregateste o craticioara in care o sa se fiarba sarmalele si se tapeteaza fundul ei cu  frunze de vita, 
-cand umplutura este calduta si se poate lucra cu ea se incepe umplerea sarmalelor,
-se ia cate o frunza de vita iar daca aceasta este prea mare se poate taia pe jumatate, se asaza o lingurita de umplutura pe frunza si se ruleaza ca un rulou inchizand marginile in interior rezultand o sarma
-se continua la fel pana cand se termina toata compozitia apoi se asaza in craticioara tapetata sarmalutele unele langa altele in straturi iar la final se acopera cu restul de frunze ramase, 
-se completeaza cu apa sau bors pana cand acestea sunt acoperite cu un deget si se fierb la foc mic timp de 45 minute, pe timpul fierberii daca mai este nevoie se mai adauga putina apa, 
-sarmalutele in foi de vita ies mai gustoase fierte in bors sau macar jumatate apa si jumatate bors, 
-dupa acest timp se incearca periodic frunza de vita iar cand aceasta este fiarta se opreste focul, se lasa cateva minute si se pot servi calde sau dupa ce s-au mai racit, 
-sarmalutele de vita se pastreaza la rece iar cand sunt reincalzite sunt si mai bune, se servesc cu iaurt sau smantana reci sau calde. 

Sarmale de vita traditionale, o mancare gatita din gastronomia romaneasca, un fel de mancare si o reteta de sarmale mai dietetice decat reteta clasica de sarmale in foi de varza, se mananca mult mai usor si se servesc cu paine proaspata alaturi de un ardei iute si o bautura buna. Sarmalele se pot prepara atat pentru masa de Craciun sau de Paște, dar poate reprezenta si o mancare gatita pentru weekend sau pentru zile aniversare. 
Alte retete traditionale, retete de sarmale si aici, sau cum se pun frunze de vita pentru iarna citeste aici. Pofta Buna! 
Sarmalute in foi de vita reteta,

Sarmale traditionale romanesti reteta,

Sarmale de porc in foi de vita reteta,

11.05.2019

Rata pe varza murata reteta

Retete Culinare Mancare De Varza Murata Cu Rata La Cuptor Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana



Rata pe varza reteta,

Rata pe varza, o delicatesa culinara din bucataria romaneasca, o mancare gatita romaneste din varza murata si carne de rata foarte simplu si usor de realizat. Carnea de rata este dulce si grasa si merge de minune gatita cu varza acra, rata se completeaza perfect din toate punctele de vedere cu varza calita iar servita si cu mamaliguta este un deliciu culinar si nu are egal. 
Mamcare de varza calita cu rata reteta,

Pulpa de rata cu varza calita si mamaliguta reteta,

Rata calita cu piept de rata reteta,

Cum se face rata pe varza la cuptor urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru o tava de cuptor rotunda cu diametrul de 33 cm. 

Ingrediente rata cu varza murata la cuptor 
-1 rata de 2 kg 
-2 verze murate potrivite 
-1 ceapa galbena normala 
-2 linguri pasta de tomate 
-200ml apa 
-1 lingurita rasa de sare grunjoasa 
-2 foi de dafin 
-½ lingurita piper negru macinat 
-½ lingurita boia de ardei dulce 
-½ lingurita cimbru macinat 
-½ lingurita marar uscat macinat 
-½ lingurita patrunjel uscat macinat 

Mod de preparare rata pe varza acra la cuptor 
-rata indiferent daca este o rata de curte sau cumparata proaspata sau congelata din supermarket se curata de penele sau fulgii ramasi (tuleie), se parleste obligatoriu la flacara aragazului si se spala bine sub jet de apa rece, 
-varza murata se gusta inainte si daca este prea sarata se spala sub jet de apa rece si se tine intr-un vas acoperita cu apa la desarat timp de 15 minute, apoi se scurge de apa, 
-rața bine scursa de apa se freaca cu putina sare grunjoasa in interior, i se taie pielea in exces de la gat si burta, apoi se lasa timp de 10 minute sa intre sarea in ea, 
-in acest timp se taie bucatile de piele cu grasime adunate de la rață in fasii si se pun intr-o craticioara sau o tigaie incapatoare, se amesteca periodic si se prajesc pana cand se rumenesc si isi lasa grasime (untura de rata), 
-ceapa se curata si se taie marunt, varza se taie pe jumatate si se curata de cotor apoi se taie fideluta, 
-cand grasimea de rata este prajita rezultand niste jumari de rata delicioase se scot din untura si se mananca imediat cat timp sunt calde fiind o gustare extraordinara care te ajuta sa rezisti pana cand rata gatita dar si varza gatita este gata, 
-in untura incinsa se caleste ceapa la inceput pana cand devine sticloasa si incepe sa se prajeasca, apoi se pune varza si se amesteca bine, 
-se condimenteaza dupa gust cu boia, cimbru, piper, dafin, marar si patrunjel, iar dupa cinci minute se adauga bulion, se picura putina apa si se amesteca bine, 
-rata se baga la cuptor cu pieptul in sus pentru 10-15 minute la 220 grade ca sa se mai topeasca de grasime, timp in care se caleste si varza, 
-dupa acest timp se rastoarna varza intr-o tava de cuptor si se niveleaza frumos, la mijlocul tavii se face un cuib unde se asaza rata cu pieptul in jos si se da tava la cuptor pentru jumatate de ora la 220 grade, 
-apoi se intoarce rata cu pieptul in sus si se amesteca varza care incepe deja sa se rumeneasca, cu o lingura se poate umple rata cu varza daca se doreste, rata se intoarce foarte simplu introducand o lingura de lemn in interiorul ei, 
-dupa aproximativ trei sferturi de ora rata pe varza arata asa 
Rata pe varza acra la cuptor reteta,

iar dupa inca un sfert de ora ar trebui sa fie rumena si gata de mancat, se opreste focul si se lasa la cuptor timp in care se face mamaliga, asa arata rata cu varza dupa o ora. 
Rata pe varza murata la cuptor reteta,

Rata cu varza, o mancare gatita in stil romanesc ca la tara, un fel de mancare si ceva foarte bun si gustos din gastronomia romaneasca pe care nu-l poti refuza, iar servit cu mamaliguta si un ardei iute iti reaminteste si te invata cum se mananca traditional in tara noastra. Alte retete traditionale, retete cu rata aici sau retete cu piept de rata aici, sau mancaruri cu carne aici. Pofta Buna!
Rata pe varza murata reteta,

Carne de rata cu varza calita reteta,

Piept de rata cu varza la cuptor reteta,

Pulpe de rata cu varza la cuptor reteta,

Rata cu varza si mamaliga reteta,