12.03.2019

Saratele reteta

Retete Culinare Saratele De Casa Fragede Cu Branza Sarata Si Untura De Porc Reteta Simpla Traditionala



Saratele reteta,
Un preparat culinar de patiserie care merge gatit foarte simplu si acasa in bucatarie este urmatoarea reteta de saratele romanesti sau saleuri, o gustare si ceva de mancare gustos, satios, crocant, fraged, cu un gust putin sarat si minunat de branza, cascaval si chimen, servite atat simple cat si langa un pahar de iaurt, bere sau vin fiind minunate. 
Saratele cu branza reteta,

Ingrediente saratele cu branza 
-350-400g faina 
-1 cub drojdie (50g) 
-1 lingurita zahar 
-1 ceasca de lapte (150ml) 
-150g branza tare de oaie sau de de vaca 
-1 ou pentru compozitie 
-1 borcan untura de porc (400ml) 
-1 lingura otet 
-50g seminte de chimen 
-1 ou pentru uns 

Mod de preparare saratele fragede 
Modul de preparare al saratelelor este foarte simplu, urmareste pas cu pas reteta mea, ingredientele sunt pentru patru tavi de cuptor mari pline cu multe saratele aurii, cum se procedeaza: 
-topim intai untura pana devine lichida si o lasam putin sa se racesca, 
-dam branza sarata pe razatoarea fina, 
-punem drojdia faramitata impreuna cu zaharul intr-un castron si o lasam sa se umfle, 
-adaugam oul batut, branza, laptele, untura, otetul si semintele de chimen, 
-amestecam bine toate ingredientele pana cand se omogenizeaza, 
-adaugam faina treptat si incepem sa framantam bine pana cand obtinem un aluat vartos care nu se mai lipeste de masa, 
-lasam aluatul de sărățele sa se odihneasca si sa creasca putin timp de 20-30 minute la temperatura camerei sau il putem pune si in frigider, 
-dupa acest timp il impartim in mai multe bucati, 
-luam o bucata de aluat, presaram blatul cu putina faina si incepem sa intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pana cand obtinem o foaie potrivit de groasa, 
-luam o rola zimtata si portionam saratelele la dimensiunea dorita, eu le-am taiat la 8 cm lungime si 1 cm latime, 
-ungem saratelele deasupra cu ou batut si le asezam in tava tapetata cu foaie de copt,
-coacem saratelele in cuptorul preincalzit la 250 grade timp de 20 minute pana cand se rumenesc frumos, eu am folosit un cuptor electric, 
-cand sunt gata le scoatem din tava si le asezam pe un platou dupa care le putem manca dupa ce s-au mai racit. 

Saratele de casa cu branza si chimen, foarte gustoase si hranitoare, aromate, rumene si crocante cu mult chimen pe care le mananci cu pofta si de care nu te saturi prea usor. Saratele de casa mancate impreuna cu cei dragi, alaturi de un pahar de vin bun, o bere rece sau un pahar de lapte batut, intr-un cuvant o minunatie culinara! Alte retete de patiserie si aiciPofta Buna! 
Saratele de casa reteta,

Saratele cu untura reteta,

10.03.2019

Mucenici moldovenesti sau sfintisori reteta

Retete Culinare Mucenici Sau Sfintisori Cu Miere Si Nuca Reteta De Casa Traditionala Pentru 9 Martie


Mucenici moldovenesti reteta,

Un produs de patiserie cu specific romanesc asteptat cu nerabdare in fiecare an pe data de 9 Martie, un preparat culinar din bucataria traditionala romaneasca sunt sfintisorii sau mucenicii asa cum se prepara ei in Moldova. Reteta de mucenici moldovenesti sau sfintisori traditionali (bradosi) se prepara de gospodine pentru pomenirea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, sunt pufosi si gustosi, sunt mucenicii fara zeama asemanatori cu niste colaci impletiti in forma cifrei 8, copti la cuptor apoi insiropati cu miere de albine si pudrati cu multa nuca. Ceva asemanator se gaseste prin patiserii denumiti covrigi polonezi. Mucenicii se impart (se dau de pomana) proaspeti si se servesc atat calzi cat si reci sub forma de gustare sau desert fiind foarte buni. Mucenicii cu zeama sunt specifici din Dobrogea si Muntenia, dar cum se face coca pentru mucenici si cum se fac niste mucenici de casa perfecti urmareste reteta mea, ingredientele sunt pentru noua mucenici.

Mucenici reteta,

Ingrediente mucenici pufosi

-400g faina
-150ml lapte (o ceasca)
-1 ou
-½ cub drojdie (25g)
-2 linguri zahar
-½ lingurita sare
-1 pliculet zahar vanilat
-1 lingura ulei

Ingrediente sirop pentru mucenici 

-200ml apa
-2 linguri zahar
-1 lingurita zeama de lamaie

-150g nuca macinata pentru servit
-50g miere de albine pentru servit

Mod de preparare mucenici cu nuca

Aluatul pentru mucenici de dulce este aproape asemanator cu cel de cozonac, cum procedam: 
-intr-un castron punem drojdia faramitata impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat, dupa care le dizolvam impreuna cu putin lapte caldut si apoi lasam drojdia sa creasca, 
-dupa cinci minute adaugam deasupra restul de lapte caldut si oul batut impreuna cu putina sare, amestecam si incepem sa adaugam treptat faina pana cand obtinem un aluat, 
-rasturnam aluatul pe blatul presarat cu faina, ne ungem mainile cu ulei si il framantam bine pana cand acesta devine consistent, elastic si nu se mai lipeste,
-punem aluatul inapoi in castron si il acoperim cu un prosop si apoi il lasam sa creasca intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza volumul, 
-intre timp pregatim siropul pentru insiropat mucenicii, punem apa la fiert impreuna cu zaharul tos si il fierbem timp de zece minute dupa care oprim focul si adaugam zeama de lamaie, miejii de nuca ii maruntim cu ajutorul unui robot, 
-intre timp aluatul a crescut, asa ca il rasturnam pe masa si il rulam sub forma unui sul pe care il taiem in noua bucati egale, 
-ungem putin masa cu ulei si luam o bucata de aluat pe care o rulam pana cand obtinem un snur potrivit de lung si de gros pe care-l unim formand un cerc si apoi il rasucim sub forma cifrei 8 obtinand astfel un mucenic,
-procedam la fel cu toate bucatile de aluat si apoi punem mucenicii obtinuti in tavi de cuptor tapetate cu hartie de copt, avand grija sa lasam putin spatiu intre ei, 
-acoperim tava cu un prosop ca sa mai creasca, iar dupa ce au crescut si s-au marit frumos ii ungem cu un amestec de ou batut cu lapte sau doar cu lapte si introducem tava intr-un cuptor electric preincalzit la 250 grade si ii lasam sa se coaca aproximativ 15 minute, sau pana cand sunt frumos rumeniti, 
-cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii punem pe o tava si ii stropim din belsug cu siropul preparat anterior, apoi ii ungem deasupra cu miere si ii presaram cu nuca din belsug.
Sfintisori reteta,

Mucenic moldovenesc reteta,

Mucenici cu miere si nuca sau sfintisori moldovenesti, un preparat traditional romanesc, foarte buni si gustosi, moi dar in acelasi timp usor crocanti, dulci si aromati cu multa miere si nuca care te vor cuceri definitiv datorita gustului minunat si aspectului frumos, alte retete de patiserie si deserturi si aici, retete de mucenici aici, retete culinare foarte simple care merg gatite de noi acasa in bucatarie. 
Pofta Buna!
Mucenici cu miere si nuca reteta,

Sfintisori cu miere si nuca reteta,