20.12.2018

Supa de rosii taraneasca

Retete De Post Reteta Supa De Rosii Cu Legume De Casa Traditionala Ca La Mama Acasa


Supa de rosii taraneasca retete culinare,

Supa de rosii, un fel de mancare gustos, hranitor si nu in ultimul rand sanatos, o reteta de post des intalnita in Bucataria Romaneasca unde taranii o fac mai consistenta cu multe legume (cartof, morcov, ardei, rosie, telina), paste fainoase (fidea), cativa catei de usturoi intregi si boabe de piper pentru a avea un gust mai bun si mult mai multe proprietati. Aceasta mancare romaneasca este un balsam pentru sanatate, recomandata in cure si diete, detoxifiere si regim de orice fel, un preparat ideal pentru zilele de post, la noi la oras se prepara mult mai subtire si se pierde din gust si din calitati. Fideaua se poate inlocui cu galuste din gris care iar sunt formidabile la gust (supa de rosii cu galuste), pufoase si gustoase imbiindu-te sa le mananci, ambele preparate avand locul lor bine definit in Gastronomia Romaneasca

Aceasta supa, felul intai cum se numeste in popor, se prepara in special vara cand este sezonul rosiilor (supa de rosii cu rosii proaspete), dar la fel de bine se poate face si iarna inlocuind tomatele cu suc de rosii (supa de rosii cu suc de rosii). Daca esti in cautare de retete de post, preparate de post sau retete de supe, nu rata aceasta reteta cu legume simpla si usor de preparat, in special daca ai urmat in zadar cure de slabire fara nici-un rezultat si vrei sa incerci ceva nou, sau daca ti la sanatatea ta si vrei sa urmezi o alimentatie cat mai diversificata. 
Supa de rosii retete culinare,

Pentru 4-5 portii de supa sunt necesare urmatoarele ingrediente: 
-un borcan mare suc de rosii de casa (800 ml) 
-un borcan mic apa (400 ml) 
-doua cepe normale 
-doi cartofi normali 
-un ardei gras 
-un morcov tanar 
-o bucata mica de telina 
-o lingura ulei (optional) 
-o mana plina fidea 
-trei catei de usturoi 
-zece boabe de piper 
-sare de mare dupa gust 
-trei crengute patrunjel verde 

Mod de preparare supa de rosii de post 
Cum se procedeaza, toate legumele se curata si se spala sub jet de apa rece apoi se taie astfel: ceapa se taie marunt, morcovul, ardeiul si telina se taie cubulete de aceeasi marime, cartofii se taie cuburi mici dar putin mai mari decat celelalte legume, verdeata se toaca marunt, usturoiul se curata de coaja. Pentru reusita preparatului toate legumele trebuie sa fie obligatoriu romanesti. 

Intr-o craticioara se picura putin ulei si se calesc toate legumele adaugand apa doar cat sa le acopere, se adauga un praf de sare si se fierb inabusit timp de 15 minute, sau pana cand sunt bine patrunse. Apoi se adauga sucul de rosii, cateii de usturoi si boabele de piper si se continua fierberea inca cinci minute. La final se potriveste gustul de sare si consistenta supei adaugand apa daca mai este cazul, apoi se pune fideaua iar dupa doua minute se opreste focul si se adauga verdeata proaspata tocata marunt. Se acopera craticioara cu capac si se lasa cateva minute, apoi se poate servi calda sau rece fiind la fel de buna ca orice mancare de post. Se serveste cu multa verdeata si un ardei iute dupa gust. Pofta Buna! 
Supa de rosii de post retete culinare,

Supa se poate face si mai dietetica, adica fara sare si ulei. Supa de rosii traditionala se prepara foarte usor fiind o reteta rapida deoarece in maxim 30 minute este gata si poate fi servita. Exista o multime de modalitati de preparare diferind de fiecare zona in parte, se mai poate acri cu bors de casa (ciorba de rosii), cand se mananca de dulce preparata cu carne (supa de rosii cu carne), sau facuta cu taitei in loc de fidea si galuste (supa de rosii cu taitei), inlocuind rosiile cu pasta de tomate (supa de rosii cu bulion). Toate variantele au farmecul lor, principalul este sa ai bunavointa sa le incerci, chef de a sta putin in bucatarie si de a gati ceva bun specific romanesc. 
Supa de rosii dietetica retete culinare,

19.12.2018

Saramura de peste dobrogeana

Retete Dobrogene Reteta Saramura De Peste Pescareasca La Cuptor Cu Legume Traditionala


Saramura de peste dobrogeana retete culinare,

Saramura de peste este un preparat culinar romanesc des intalnit in Bucataria Romaneasca fiind cu Specific National in special in Bucataria Dobrogeana datorita fluxului mare de peşte venit din Delta Dunarii, Marea Neagra si bineinteles din pastravariile din zona montana. Cand iti este pofta de o masa de peste te gandesti imediat la o saramura de peste la gratar sau grill, aceasta mancare gatita se prepara in multe feluri in functie de zona unde este preparata, dar un alt fel de saramura este urmatoarea reteta de peste la cuptor cu legume la fel de gustoasa si simplu de preparat. 

Cum se face o saramura de peste la cuptor urmareste reteta mea, pentru doua portii de saramura la cuptor rapida sunt necesare urmatoarele ingrediente: 
-2 pesti preferati (scrumbie, crap, caras, macrou) 
-1 ceapa normala 
-3 catei de usturoi 
-1 borcan mare cu rosii si ardei copti (800 ml) 
-150 ml vin alb sau rosu 
-zeama de la o lamaie 
-sare, piper, cimbru, marar, patrunjel, dafin dupa gust 
-verdeata proaspata pentru ornat 
-mamaliguta calda pentru servit 

Mod de preparare saramura de peste 
Pestele se curata de solzi, intestine, branhii si se spala bine sub jet de apa rece. Apoi se portioneaza, se sareaza cu un praf de sare si se lasa zece minute sa intre sarea in el, timp in care se pregatesc celelalte ingrediente. 
Se ia o tava de cuptor nu prea mare, doar cat sa incapa bucatile de peste in ea, se asaza pe fundul ei o ceapa curatata si taiata solzi si usturoiul curatat si taiat feliute. Se pun bucatile de peste cu taietura in sus unele langa altele si se presara peste ele condimente dupa gust: piper negru macinat, boia de ardei dulce, cimbru macinat, putin usturoi granulat, patrunjel si marar uscat, frunze de dafin. 

Se adauga putin vin doar cat sa acopere pestele pana la jumatate si se da tava la cuptor pentru 30 minute la 220 grade celsius. Dupa acest timp se scoate tava din cuptor, se stropesc bucatile de peste cu zeama de lamaie si se adauga borcanul cu ardei si rosii coapte. Se asaza bucatile de ardei si rosii frumos printre bucatile de peste si se da tava la cuptor pentru inca zece minute. Cand saramura este gata se orneaza cu verdeata proaspata si se serveste cu mamaliguta sau paine de casa si binenteles un pahar de vin bun. Daca nu exista in bucatarie ardei si rosii coapte la borcan atunci alaturi de peste se pun pe gratar si cateva rosii si ardei capia si obligat ardei iute rosu. Cand sunt gata se curata de coaja si cotor, rosiile se paseaza cu furculita iar ardeii se taie fasii. Alte retete traditionale, mancaruri cu peste aici, reteta mamaliga aici, retete rosii si ardei copti aici. Pofta Buna! 
Saramura de peste la cuptor retete culinare,

Saramura de peste este un fel de mancare traditionala romanesca, o mancare romaneasca fara egal, in Dobrogea acest aliment se prepara cu diferite feluri de carne nu numai de peste, la fel de buna este si saramura de pui de exemplu. Saramura de peste traditionala dobrogeana se prepara in special din peste fript pe tabla pe un pat de sare, la gratar sau grill, din mai multe sortimente de peste: somn, singer, crap, caras, scrumbie. Acest peste fript se introduce intr-un vas cu apa fiarta cat sa-l acopere in care au fost adaugate in prealabil: catei de usturoi zdrobiti, ardei iute de preferinta fript si el la gratar, cimbru, piper boabe, frunze de dafin, verdeata proaspata si bineinteles sare. Pe langa borsul de peste si saramara de peste are locul ei bine definit in Gastronomia Romaneasca, daca esti in cautare de retete de peste sau preparate din peste nu rata aceasta reteta foarte simplu si usor de gatit. 
Saramura de peste retete culinare,