Retete Culinare Mancare De Mazare
Scazuta Cu Carnati De Porc Reteta De Casa Taraneasca Traditionala
Mancare de mazare cu carnati, o
mancare taraneasca traditionala romaneasca foarte simplu de gatit in orice
bucatarie, un preparat culinar gustos si hranitor cu mult sos tomat, carnati de
porc prajiti si verdeata proaspata in special marar care face mancarea greu de
refuzat. Cum se face mancarea de mazare cu carnati de porc urmareste reteta
mea.
Ingrediente mancare de mazare cu porc
-1kg mazare congelata
-500g carnati de porc de casa
-2 linguri ulei de floarea soarelui
-2 cepe mari
-2 linguri mari pasta de tomate
-1 lingurita plina faina
-1 foaie de dafin mare
-½ legatura marar verde
-½ lingurita boia de ardei dulce
-¼ legatura patrunjel verde
-¼ lingurita cimbru uscat
-¼ lingurita piper negru macinat
-750ml apa
Mod de preparare mancare de
mazare cu carnati
-carnatii se taie felii sau bucati
potrivit de mari, apoi se prajesc 2-3 minute intr-un ceaun cu ulei incins doar
cat sa prinda putina culoare si gust de prajit,
-se scoate din grasimea lasata de
la cârnați si se pune ceapa taiata marunt sa se caleasca pana se inmoaie si devine
sticloasa,
-se pune mazarea congelata si se
amesteca periodic, dupa cinci minute se pune faina in ploaie amestecand
continuu, apoi bulion si se amesteca bine,
-se completeaza cu apa calda doar cat
sa acopere mazarea si sa se formeze un sos subtire,
-se adauga dupa gust condimente si
plante aromatice si se continua fierberea,
-dupa zece minute se pun bucatile
de carnati si se continua fierberea inca zece minute, sau pana cand mazarea
este fiarta si mancarea scade si se formeaza un sos legat,
-sare se pune cu moderatie
deoarece carnatii au destula sare,
-cand mancarea de mazare cu
carnati este gata se pune verdeata tocata marunt si se opreste focul,
-mancarea de mazăre se serveste calda cu paine de
casa si dupa gust cu o lingura de smantana sau iaurt.
Alte retete traditionale
romanesti, mancaruri cu carne aici, retete cu carnati aici, retete cu mazare
aici, pofta buna!
Retete Culinare Galuste Cu Prune De
Post Fara Gris Reteta De Casa Traditionala Romaneasca
Galuste
cu prune sau gomboți cu prune, un preparat culinar traditional de pe plaiurile
Banatului si Ardealului, de origine germano-austriaca, foarte bun, gustos si
consistent avand un farmec aparte, un desert mai special dar nu
foarte dulce, cu prune proaspete si aromate invelite intr-un strat moale si
delicat pe baza de cartofi, innobilat la exterior cu pesmet din belsug, crocant
si aromat si desavarsit cu zahar tos. Găluște cu prune, un desert de vara, care
merita incercat, chiar daca necesita mai multa atentie si migala. Cum se fac
gombotii cu prune urmareste reteta mea simpla si usoara.
Ingrediente galuste cu prune de
post fara gris
-3
cartofi albi mari
-20
prune romanesti micute
-100g
faina alba
-½
lingurita sare grunjoasa
-300g
pesmet
-2
linguri ulei
-1
lingurita scortisoara macinata
-50g
zahar tos
Mod de preparare gomboti cu prune
de post fara gris
-cartofii
se curata de coaja, se spala si se taie bucatele la fel ca la piure, apoi se pun la fiert intr-o craticioara cu apa cat sa-i acopere si cu putina sare,
-prunele
se curata de codite, se spala bine si apoi se despica pe jumatate si li se
scot samburii, avand grija ca prunele sa ramana intregi,
-in
fiecare prună se pune cate un varf de lingurita de zahar tos,
-pesmetul
se pune intr-o tigaie, se adauga doua linguri de ulei si se prajeste la foc mic amestecand
continuu pana cand se rumeneste si capata o culoare aramie fara a se arde,
-dupa
ce pesmetul s-a prajit se adauga scortisoara macinata si se amesteca bine,
-cand
cartofii au fiert se scurg de zeama si se piseaza pana cand se obtine un
piure de cartofi,
-se
lasa piure-ul de cartofi sa se raceasca putin ca sa nu friga, apoi se adauga
treptat faina si se amesteca pana cand se formeaza un aluat care se poate
modela,
-intre
timp se pune o cratita cat mai larga cu apa si putina sare la fiert in care se vor fierbe gombotii,
-se
tapeteaza blatul cu faina, se ia o bucatica de aluat care se apasa cu degetele
pana cand devine plata si are grosimea de 1cm,
-se asaza in mijloc pruna, dupa care se infasoara in aluat si se modeleaza
sub forma unei bile, avand grija ca pruna sa fie bine acoperita,
-daca
este prea mult aluat se mai indeparteaza ce este in plus,
-se
pune galusca cu pruna pe un blat presarat cu faina pana cand vor fi modelate
asemanator toate galustile,
-cand
cratita cu apa fierbe se adauga usor galustile si se lasa sa fiarba
la foc mediu 20 minute,
-dupa
ce galustile s-au ridicat la suprafata si au fiert se scot cu paleta in tigaia
cu pesmet prajiit si se rostogolesc pe toate partile pana cand sunt complet
acoperite cu pesmet,
-dupa
ce s-au dat prin pesmet se asaza pe un platou, se presara din belsug cu pesmet,
iar la sfarsit se presara deasupra cu zahar,
Se
servesc calde dar si reci fiind minunate. Alte
retete traditionale romanesti, retete galuste cu prune aici, retete deserturi
de casa aici, retete de patiserie aici, pofta buna!