27.04.2019

Pasca cu branza si stafide reteta

Retete Culinare Pasca Fara Aluat Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana Pentru Paste



Pasca cu branza si stafide reteta,

Pregatirea mielului, vopsirea oualelor si prepararea de Pască sunt strans legate din punct de vedere religios reprezentand un intreg si avand o semnificatie aparte in Religia Crestina Ortodoxa cu trimitere la Sarbatoarea Pascala. Biblia ne da de inteles clar ca Iisus Hristos care isi accepta sacrificiul din dragoste pentru oameni reprezinta mielul, painea (pasca) rupta si vinul rosu turnat reprezinta sacrificiul, iar ouale vopsite (ouale rosii) reprezinta invierea si viata vesnica.  
Pasca si oua vopsite reteta,

Pasca reteta,

In comparatie cu pasca traditionala evreiasca preparata simplu dintr-un aluat nedospit facut din apa si cereale supranumita si painea saracilor, la noi in bucataria romaneasca pasca traditionala romaneasca este o adevarata reteta de patiserie preparata pentru Sfintele Pasti, este o prajitura si un desert, este un colac, o placinta si un cozonac, diferind in functie de compozitia ei. 
Pasca se prepara in ajunul Invierii de obicei in Joia din Saptamana Mare atunci cand se vopsesc si ouale. Pasca poate fi preparata cu aluat dospit sau cu aluat nedospit, se coace la cuptor si poate avea o forma rotunda amintind de coroana lui Iisus sau o forma dreptunghiulara simbolizand mormantul in care a fost asezat. Marginile de deasupra sunt ornate frumos cu aluat impletit iar in mijloc se modeleaza o cruce. 

Aluatul este foarte gustos si hranitor, dulce si aromat. Compozitia de pasca romaneasca are oua, faina, unt, smantana, branza de vaci, zahar, stafide si esente (rom, vanilie), modelele de pasca variind in functie de gust si de zona unde este preparata ajungand sa fie gatita chiar si cu ciocolata. 
Pasca este un preparat traditional romanesc gatit pentru Sarbatorile Pascale, se duce la biserica si se sfinteste si se serveste prima in Ziua Invierii Domnului. 
Pasca cu branza si smantana reteta,

Un preparat delicios, care nu necesita multa pricepere sau mult timp de pregatire este urmatoarea reteta de pasca cu branza si smantana. Cum se face o pască simpla si rapida de casa reusita urmareste reteta mea. 

Ingrediente pasca fara aluat 
-500g branza de vaci 
-200ml smantana 
-100g unt 
-5 oua 
-200g zahar tos 
-8 linguri faina (sau 4 linguri faina si 4 linguri gris) 
-100g stafide aurii 
-1 pliculet zahar vanilat 
-coaja rasa de la 1 lamaie 
-1 lingurita esenta de vanilie 
-1 lingurita esenta de rom 
-¼ lingurita sare 
-zahar pudra sau fulgi de cocos pentru ornat 

Mod de preparare pasca cu branza si smantana 
-stafidele se pun la inmuiat in apa calduta si esenta de rom, 
-ouale se separa albusuri de galbenusuri, 
-intr-un bol punem galbenusurile, adaugam putina sare, zahar vanilat si zahar tos dupa care le mixam bine pana cand zaharul s-a topit si compozitia se albeste si si-a marit volumul, 
-topim untul care trebuie sa fie caldut apoi il adaugam peste galbenusuri si le mixam impreuna, 
-adaugam deasupra branza dulce, smantana, esenta de vanilie si stafidele bine scurse de zeama si amestecam usor compozitia cu o spatula, 
-peste compozitia obtinuta adaugam treptat faina pana cand este incorporata complet, 
-separat mixam albusurile pana devin spuma si apoi le incorporam treptat in compozitie, 
-intr-o forma rotunda cu diametrul de 20-22cm tapetata cu hartie de copt asezam compozitia de pasca si o nivelam frumos, 
-coacem pasca in cuptorul preincalzit la 180 grade si o lasam sa se coaca aproximativ 50-60 minute, 
-dupa ce pasca s-a copt o lasam in cuptor sa se raceasca in voie si apoi o scoatem din tava, o ornam dupa gust cu nuca de cocos si o taiem cand este rece, 
-pasca se pastreaza la frigider si se serveste rece sau la temperatura camerei, se serveste alaturi de oua rosii si vin rosu de butuc reprezentand primul fel de mancare de Paști. 

Pasca de casa cu branza si smantana, un preparat traditional romanesc specific sarbatorilor de Paște. Pasca cu branza si smantana, un preparat dulce, aromat, cu un gust divin, cu textura moale si cremoasa de branza dulce si stafide, care te va cuceri pe loc si de care nu te vei satura prea usor. Alte retete de Pasti si aici sau cum se pregatesc ouale pentru Pasti citeste aiciPofta Buna! 
Pasca de casa reteta,

Pasca de Pasti reteta,

Pasca fara aluat reteta,

26.04.2019

Oua vopsite pentru Pasti reteta

Retete Culinare Oua Vopsite Colorate Natural Cu Servetele Reteta De Casa Pentru Pasti



Oua vopsite retete,

Paștile este una dintre cele mai importante Sarbatori Crestine care simbolizeaza Invierea lui Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu in a treia zi dupa ce a fost rastignit pe cruce in Vinerea Mare. Oul vopsit este simbolul invierii si al vietii vesnice, iar o legenda crestina ne explica foarte clar de ce ouale rosii au devenit simbolul Sarbatoririi Invierii Domnului nostru Iisus Hristos si de ce se vopsesc ouale de culoare rosie, culoarea rosie care simbolizeaza focul si sangele lui Iisus Hristos - Maica Domnului venind sa-l planga pe Iisus care era rastignit pe cruce a lasat un cos cu oua jos langa cruce iar acestea s-au inrosit de la picaturile de sange care picurau din ranile lui Iisus. 
Oua rosii retete,

Un preparat traditional de Pasti fara de care nu exista masa de Paste este urmatoarea reteta de oua vopsite traditional cu multe denumiri: oua vopsite, oua colorate, oua rosii, oua curcubeu, etc. Pentru masa de Paști ouale se vopsesc obligatoriu de culoare rosie simbolizand sangele lui Hristos, dar alaturi de acestea pentru a simboliza si mai mult bucuria si Sarbatoarea Invierii, ouale se mai vopsesc si in alte culori: galben, albastru, verde, etc. Urmareste reteta mea pentru niste oua mai deosebite, poti vopsi cateva oua rosii iar restul le poti vopsi in culorile curcubeului simbolizand legatura dintre om si divinitate. 
Oua curcubeu retete,

Ingrediente oua vopsite curcubeu 

-10 oua proaspete de gaina 
-4 pliculete de vopsea lichida diverse nuante 
-4 linguri otet alb de 9 grade 
-4 betisoare pentru urechi 
-10 servetele sau prosoape de bucatarie albe cu model 
-1 pereche manusi de menaj 
-1 lingurita ulei 

Mod de preparare oua curcubeu 

Cateva sfaturi inainte de vopsitul oualelor, indiferent daca se vopsesc in culori individuale sau un amestec de culori adica culorile curcubeului, 
-ouale trebuie sa fie proaspete si de preferinta de tara, 
-inainte de vopsit ouale se spala cu apa calduta si detergent pentru vase pentru a indeparta grasimea de pe ele, 
-pentru vopsit se alege o vopsea cat mai naturala, iar daca aceasta nu este chiar naturala atunci se evita fierberea oualelor in vopsea, 
-ouale de culoare alba se vopsesc in culori deschise cum ar fi galben, iar celelalte mai oua mai inchise la culoare se vopsesc cu culori inchise cum ar fi verde, albastru sau rosu, 
-pentru niste oua cleioase se fierb ouale timp de 3,5 minute apoi se clatesc imediat cu apa rece pentru a opri procesul de fierbere, 
-pentru niste oua moi ouale se fierb 2,5 minute, 
-pentru niste oua tari ouale se fierb timp de 5-7 minute,
-se pot vopsi in functie de culori, de exemplu ouale tari se vopsesc rosii iar cele moi se vopsesc galbene, etc. 

Metode de vopsit oua, cum se vopsesc ouale curcubeu 

-ouale se pun intr-un castron cu apa calduta si putin detergent de vase si se spala bine, 
-se asaza ouale intr-o cratita mai groasa si se adauga apa cat sa le acopere bine, 
-se fierb la foc incet ca sa nu se sparga si se lasa sa fiarba dupa preferinta 3-5 minute din momentul inceperii fierberii, apoi se clatesc cu apa rece, 
-daca dorim ca ouale sa fie putin cleioase, dar nu moi atunci le vom fierbe 3-3,5 minute, daca le dorim tari le vom fierbe 5-7 minute, 
-dupa ce ouale au fiert le scoatem intr-un castron cu apa rece si le lasam putin pentru a le opri fierberea dar si ca sa le putem curata de coaja mai usor cand le vom manca, 
-cand ouale sunt caldute si se pot tine in mana luam cate un servetel si le impaturim in el cu modelul in interior, 
-luam 4 castronele (cesti, pahare) mici si punem vopsea lichida in fiecare vas, in fiecare vas cate o culoare, adaugam apa fierbinte si cate 1 lingura de otet in fiecare vas si amestecam bine cu betisorul de urechi, 
-ne punem manusi in maini pentru ca o sa ne murdarim, 
-luam un ou, inmuiem betisorul in prima nuanta de vopsea si apoi punem cate 1-2 picaturi de vopsea pe ou, continuam la fel cu restul nuantelor pana cand oul invelit in servetel este complet vopsit, 
-strangem putin oul in mana si mai asezam servetelul dupa care il punem pe o farfurie si continuam la fel si cu celelalte oua, 
-dupa 10 minute desfacem servetelele si vom observa cat de frumos si multicolor sunt vopsite ouale de Paști, 
-ungem ouale cu un servetel inmuat in ulei si apoi le asezam pe o farfurie sau intr-un castron, 
-daca dorim doar oua rosii atunci punem pe servetel numai culoare rosie, sau culoarea care vrem sa iasa ouale. 

Oua curcubeu vopsite de Paste, foarte frumoase, bune, gustoase si hranitoare, nelipsite de pe masa de Paste care de-abia asteapta sa fie ciocnite si mancate. Alte retete de Pasti si aiciPofta Buna! Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat! 
Oua colorate retete,

Cateva obiceiuri de Pasti 

-cel mai frumos si mai raspandit obicei cu ocazia Sarbatosrilor Pascale este vopsitul oualelor, traditional ouale se vopsesc de culoarea rosie dar in prezent ele se vopsesc si in alte culori: albastru, galben, verzi, etc. 
-pentru ziua de Pasti se mai gatesc si alte bunatati si mancaruri traditionale romanesti cum ar fi: pasca, colaci, cozonac, cornulete, drob de miel, friptura de miel, stufat de miel, gratar de miel, bors de miel sau ciorba de miel, etc. 
-in seara de Inviere se merge la biserica si se aduce Lumina Sfanta acasa, 
-dimineata este obiceiul de a se spala pe fata cu apa vie sau apa neinceputa, se pune intr-un vas apa in care se pune un ou rosu si o moneda de metal, 
-la Masa de Pasti ouale vopsite se ciocnesc pronuntand formula magica "Hristos a Inviat!" si "Adevarat a Inviat!". Masa de Paste inepe cu ciocnitul oualelor si se serveste Pască. 
Reteta oua vopsite pentru Sarbatorile Pascale retete culinare traditionale romanesti pentru Pasti rețete ouă rosii colorate mancare aperitive de casa,