08.03.2020

Mucenici dobrogeni reteta

Retete Culinare Mucenici Dobrogeni Cu Zeama Reteta Traditionala De Casa Pentru 9 Martie



Mucenici dobrogeni reteta,

O reteta culinara traditionala romaneasca pentru sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sebastia praznuita in fiecare an pe data de 9 Martie, atunci cand in credinta populara se deschid mormintele si portile Raiului, este urmatoarea reteta de mucenici traditionali si anume mucenici dobrogeni cu zeama simbolizand lacul in care au fost aruncati sfintii mucenici.
Pentru data de 9 martie se prepara in cinstea sfintilor un numar de 40 de colaci in forma cifrei opt numiti mucenici, măcinici, sfințișori sau brădoși, ei pot fi mucenici cu aluat de cozonac pentru atunci cand nu se fac in perioada postului sau mucenici de post.

Mucenici, macinici, sfintisori sau bradosi reteta,

Va propun urmatoarea reteta de mucenici cu zeama traditionali dobrogeni, care se prepara din 40 mucenici mici, fierti in apa cu zahar, miez de nuci, vanilie si scortisoara, un preparat culinar de casa gustos, parfumat, dulce si aromat, care o sa va placa imediat. Cum se fac mucenicii cu zeama urmareste reteta mea, din urmatoarele ingrediente ies aproximativ 4-5 portii de mucenici, iar timpul de preparare este foarte rapid, doar 15 minute!


Ingrediente mucenici dobrogeni

-200g mucenici mici
-6 linguri cu varf zahar tos (100-150g)
-4 linguri cu varf miez de nuca (100g)
-2 lingurite esenta de vanilie
-1 lingurita esenta de rom
-2 linguri zeama de lamaie
-2 lingurite scortisoara macinata
-1 lingurita coaja de lamaie rasa
-½ lingurita sare
-2l apa
Mucenici reteta,

Mod de preparare mucenici dobrogeni cu zeama

-se pune apa la fiert cu jumatate lingurita de sare,
-miezul de nuca se macina grosier,
-lamaia se rade de coaja si se stoarce de zeama,
-cand apa fierbe se pun mucenicii si se fierb la foc moderat timp de 10 minute,
-dupa ce mucenicii au fiert de adauga zaharul tos, miezul de nuci macinate, esentele de vanilie si rom, zeama si coaja de lamaie si se amesteca usor,
-se acopera craticioara pentru doua ore sau cel mai bine pana cand se raceste zeama,
-cand zeama este calduta se pune scortisoara macinata si se amesteca usor,
-mucenicii cu zeama se pastreaza la rece si se servesc reci cum sunt cei mai buni,
-cand mucenicii sunt gata se gusta si se mai potriveste gustul daca mai este nevoie, se mai pot adauga arome, zahar si zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia.
Alte retete traditionale romanesti, retete de mucenici aici, retete coliva de casa traditionala aici, retete de patiserie aici, mancaruri cu paste aici, pofta buna!
Mucenici muntenesti reteta,

Mucenici cu zeama reteta,

06.03.2020

Uscatele cu smantana reteta

Retete Culinare Uscatele Dobrogene Cu Smantana Reteta Minciunele Sau Fundite Traditionale De Casa



Uscatele cu smantana reteta,

Uscatele cu smantana, un desert minunat care ne aminteste cu placere de copilarie. Uscățele, gogoșele, minciunele, fundițe, ciurigăi, scorușe, fragede dar si crocante in acelasi timp, dulci si aromate, frumos impletite si rumenite, pudrate din belsug cu zahar pudra care te incanta cu aspectul si cu gustul lor divin. Cum se fac uscatelele urmareste pas cu pas reteta mea, o reteta de uscatele simplu si usor de preparat este urmatoarea. 
Uscatele dobrogene reteta,

Ingrediente uscatele cu smantana 
-500g faina alba 
-200g smantana 
-2 oua 
-1/3 lingurita sare 
-1 lingurita amoniac sau bicarbonat 
-1 lingura otet 
-100ml ulei de floarea soarelui 
-50g zahar pudra pentru pudrat uscatelele 
-ulei vegetal pentru prajit uscatelele 

Mod de preparare uscatele dobrogene cu smantana 
-cum se face aluatul de uscatele, intr-un castron se pun ouale impreuna cu un praf de sare si se bat bine, 
-se adauga smantana si amoniacul stins in otet si se amesteca bine, 
-se incorporeaza treptat faina pana cand se obtine un aluat elastic si usor de manevrat, 
-se presara masa cu putina faina, se ia o bucata de aluat si se intinde o foaie de 0,5cm grosime sub forma unui dreptunghi, 
-cu un cutit zimtat de patiserie se portioneaza aluatul in fasii de 5cm latime, apoi pe fiecare fasie se taie oblic in bucati de 10cm lungime, 
-pe mijlocul fiecarei bucati se face o crestatura orizontala de 1cm prin care se scoate unul din capetele aluatului, obtinand astfel forma specifica uscatelelor, forma de fundita, 
-se procedeaza asemanator cu restul aluatului pana cand se modeleaza toate uscatelele, 
-se pune ulei la incins intr-o tigaie, dupa care se prajesc uscatelele pe ambele parti pana cand devin usor rumene, 
-dupa ce s-au prajit se scot din tigaie, se scurg de ulei si se pudreaza cu zahar pudra vanilat, dupa care se asaza frumos intr-un platou, 
-se servesc calde dar in special reci sub forma de gustare si desert. 
Uscatele de casa reteta,

Minciunele reteta,

Uscatele cu smantana, fragede, dulci si aromate, usor crocante pe care le mananci cu pofta si multa placere de uiti sa te mai opresti din mancat de bune ce sunt. Uscatelele merg foarte bine mancate si alaturi de un pahar de lapte sau iaurt adevarat de tara. Daca vrei ceva dulce si bun atunci incearca uscatelele de casa! 
Alte retete traditionale, retete de patiserie aici, retete de uscatele aici, retete dulciuri si deserturi aici, sau alte diverse retete aici, pofta buna! 
Gogosele reteta,

Fundite reteta,