15.12.2020

Zacusca de fasole reteta

Retete Zacusca De Fasole Boabe Uscata Cu Ardei Copti Pentru Iarna Reteta De Casa Traditionala


Zacusca de fasole reteta,
Zacusca de fasole sau zacusca de legume cu fasole, un preparat culinar gustos si sanatos nelipsit din nicio gospodarie, o mancare de post ideala in perioadele de post de peste an, sau servita ca aperitiv la o masa festiva si de sarbatoare langa alte sortimente de zacuște. Se prepara foarte usor si se poate gati ca o zacusca de cruditati cu toate legumele crude si fierte, sau asa cum am s-o prepar eu acum cu legume coapte avand un alt fel de gust. Pentru o reteta de zacusca cu fasole rapida se poate folosi fasole la conserva, suc de rosii de casa, iar legumele se pot marunti rapid cu ajutorul unui robot de bucatarie. Cum se face zacusca de fasole urmareste reteta mea simpla si usoara, urmatoarele ingrediente sunt necesare pentru aproximativ 12 borcane de 400ml cu zacuscă.
Zacusca de fasole pentru iarna reteta,

Ingrediente zacusca de fasole
-800g fasole uscata cu bobul mare
-1kg ceapa
-500g morcovi
-1kg ardei kapia
-1kg gogosari
-2kg rosii
-500ml ulei
-1l apa
-2 lingurite sare grunjoasa
-3 foi de dafin
-½ lingurita piper negru macinat
-½ lingurita cimbru uscat
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita fulgi de ardei iute

Mod de preparare zacusca de fasole pentru iarna
-se alege dupa gust pentru zakuska fasole uscata cu bobul mare sau mic,
-fasolea se pregateste inainte ca pentru orice mancare de fasole clasica,
-se spala cu apa rece si se opareste timp de cinci minute, apoi se clateste cu apa rece si se lasa la inmuiat in apa proaspata pana a doua zi,
-a doua zi se scurge de apa, se opareste din nou timp de cinci minute si se scurge de apa,
-se pune fasolea la fiert in apa cat s-o acopere intr-o cratita groasa cu capac, sau intr-un ceaun,
-se pune o crenguta de cimbru si se fierbe la foc potrivit timp de 30-90 minute in functie de fasole, pana cand are bobul moale,
-cat timp fasolea este la fiert se pregatesc celelalte legume si ingrediente,
-borcanele cu capace se spala bine cu apa calda si se lasa la uscat,
-ardeii kapia si gogosarii se spala cu apa rece, se sterg cu un prosop si se pun pe o tabla sau o tigaie la copt,
-se intorc pe toate partile pana cand sunt bine copti, apoi se scot intr-o cratita, se presara cu putina sare si se acopera cu capac pentru zece minute pentru a se aburi si curata mai usor,
-dupa acest timp se curata de coaja, apoi de cotor si seminte si se taie marunt,
-rosiile se oparesc 2-3 minute si se curata de coaja, apoi se mixeaza la blender sau cu ajutorul unui mixer vertical,
-ceapa se curata de coaja si se taie marunt,
-morcovii se curata de coaja si se rad pe razatoare,
-se incinge cantitatea de ulei intr-un ceaun sau o cratita cu fundul gros si se caleste la inceput ceapa pana devine sticloasa,
-se adauga morcovii rasi iar dupa zece minute ardeii si gogosarii tocati marunt,
-se amesteca si dupa ce da in clocot se pun rosiile si se amesteca,
-se fierbe compozitia timp de 30-40 minute ca orice zacusca, pana cand mai scade si se leaga,
-fasolea cand este fiarta se imparte in doua, jumatate se paseaza iar cealalta jumatate se lasa boabe,
-se adauga in zacusca de legume la inceput fasolea pasata si se amesteca, iar dupa zece minute se adauga si fasolea boabe,
-se condimenteaza dupa gust cu sare, boia, piper si cimbru si se continua fierberea inca zece minute sau pana la consistenta dorita,
-se amesteca periodic ca zacusca sa nu se lipeasca iar cand uleiul iese la suprafata inseamna ca zacusca este gata,
Zacusca de fasole boabe uscata reteta,

Zacusca de fasole la borcan reteta,

-se pune fierbinte in borcane si se acopera imediat cu capace,
-se intorc borcanele pentru doua minute cu capacele in jos pentru a le verifica, daca sunt ok atunci se intorc invers iar capacele care nu se inchid bine se inlocuiesc,
-se fierb borcanele pentru a tine fara probleme, se pun intr-o cratita intinsa cu apa calda si se fierb la foc mic timp de 15 minute,
-se scot cu grija din apa, se asaza pe un fund de bucatarie, se acopera cu prosoape si se lasa sa se raceasca in voie,
-a doua zi cand sunt reci se depoziteaza in camara cu bunatati pentru iarna.
Zacusca de fasole boabe se serveste ca orice zacusca, ca un aperitiv rece sau ca o gustare, intinsa pe felii de paine sau servita in castronele langa alte preparate traditionale. Alte retete culinare traditionale romanesti, retete de post si preparate de post aici, retete de zacusca aici, retete aperitive aici, mancaruri cu legume aici, retete conserve pentru iarna aici, retete cu fasole aici, pofta buna!
Zacusca de fasole de casa reteta,

Mancare de fasole pentru iarna reteta,

Zacusca de legume cu fasole reteta,

13.12.2020

Peste cu bere reteta

Retete Culinare Peste Caras La Cuptor Aromat Cu Sos De Bere Reteta De Casa Traditionala


Peste cu bere reteta,

O reteta de peste rapida si simplu de gatit in orice bucatarie este urmatoarea reteta de peste caras aromat la cuptor in sos de bere, un preparat culinar gustos si sanatos pe care eu il gatesc ori de cate ori sunt in criza de timp si am si alte treburi de facut, deoarece se prepara usor si nu trebuie sa ai grija lui. Merge foarte bine preparat in perioadele de post cand este dezlegare la peste, dar si pentru o mancare de peste pentru weekend. Cum se face pestele la cuptor in sos de bere urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 1-2 portii de peste cu bere.
Caras la cuptor cu sos de bere reteta,

Ingrediente peste la cuptor cu sos de bere
-1 caras mare de 1kg
-1 bere blonda 500ml
-1 lamaie
-1 lingura ulei de masline
-1 lingurita rasa sare grunjoasa
-½ lingurita cimbru uscat
-½ lingurita piper macinat
-½ lingurita usturoi granulat
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita marar si patrunjel uscat
-¼ lingurita fulgi de ardei iute

Mod de preparare caras la cuptor cu sos de bere
-pestele caras se curata de solzi, intestine si branhii si se spala bine sub jet de apa rece,
-se scurge bine carasul si se pudreaza cu sare atat la exterior cat si la interior, apoi se lasa jumatate de ora sa intre sarea in el,
-in acest timp se unge o tava de cuptor cu putin ulei de masline, o lamaie se taie feliute, se pregatesc toate condimentele,
-se condimenteaza pestele atat la interior cat si la exterior dupa gust cu toate condimentele si plantele aromatice enumerate mai sus si se asaza in tava de cuptor,
Peste la cuptor preparare reteta,

-se pun 2-3 feliute de lamaie in burta pestelui, iar in tava se toarna usor berea,
Peste cu bere preparare reteta,

-se alege o bere neamaruie, berea se poate inlocui si cu un vin alb demisec pentru cine nu tolereaza berea,
-se da tava la cuptorul bine incins pentru 30-40 minute la 220 grade celsius, sau pana cand pestele este facut dupa gustul fiecaruia,
Caras cu bere la cuptor reteta,

Peste cu bere preparare reteta,

Peste cu bere la cuptor reteta,

-dupa 30 minute se stropeste periodic pestele cu sosul format in tava pana cand este gata,
-se serveste cald cu feliute de lamaie, paine proaspata sau mamaliga si o bere sau un vin rece alaturi,
-reteta cu peste caras este super buna, carasul este un pește de apa dulce cu o carne dulce imposibil sa nu-ti placa.
Peste la cuptor cu sos de bere reteta,

Alte retete traditionale romanesti, retete de peste si preparate din peste aici, retete cu caras aici, pofta buna!
Caras la cuptor reteta,

Peste la cuptor reteta,

Caras aromat la cuptor reteta,

Caras cu bere reteta,