11.12.2019

Supa de fasole reteta

Retete Culinare Supa De Fasole Boabe Alba De Post Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana



Supa de fasole reteta,

Cum se face cea mai buna supa de fasole de post sau ciorba de fasole fara carne si cu multe legume, o mancare de fasole traditionala simpla si usor de gatit care se mananca oricand cu pofta si placere, urmatoarele ingrediente sunt suficiente pentru a prepara 4-5 portii de supă. Ca si iahnia de fasole si ciorba de fasole de post este un preparat culinar gustos si sanatos, o mancare taraneasca din bucataria romaneasca cu amintiri placute inca din copilarie. 

Ingrediente supa de fasole 
-500g fasole cu bobul mic sau mare 
-3 cepe mari 
-2 morcovi tineri 
-1 felie telina radacina 
-1 ardei gras galben 
-2-3 linguri ulei de floarea soarelui 
-2 linguri pasta de tomate 
-1 lingurita sare grunjoasa (dupa gust) 
-1 lingurita cimbru uscat 
-½ lingurita boia de ardei dulce 
-1 foaie de dafin 
-2l apa pentru fiert 
-verdeata pentru servit (leustean, patrunjel, marar) 

Mod de preparare supa de fasole de post 
-mancarea de fasole se poate gati cu prajala de ceapa care o sa-i imbunatateasca gustul, sau se poate gati mai dietetic fara prajala, se poate fierbe mai rapid la oala sub presiune sau taraneste timp mai indelungat la ceaun, cea mai gustoasa mancare de fasole boabe este cea preparata la ceaun si in cantitate mare, 
-eu o sa gatesc supa de fasole cu prajala de ceapa si bulion pentru ca asa este cea mai buna si asa imi place, 
-boabele de fasole se spala sub jet de apa rece apoi se oparesc si se lasa la inmuiat cateva ore bune in apa curata pentru a fierbe mai repede, 
-dupa ce fasolea s-a umflat frumos se pune la fiert in apa suficienta ca pentru supa, se adauga o lingura de ulei, o ceapa taiata marunt, ardeiul, morcovii si telina taiate cubulete, se fierbe la foc moderat aproximativ 90 minute sau pana cand fasolea este bine fiarta, 
-separat se caleste restul de ceapa taiata marunt in putin ulei, cand ceapa devine sticloasa se adauga bulion si dupa ce se amesteca un minut pe foc se adauga in supa de fasole, 
-se adauga dupa gust cimbru, boia dulce, dafin, sare si bulion si se mai fierbe timp de cinci minute supa, apoi se opreste focul si se adauga verdeata proaspata tocata marunt, 
-supa de fasole de post se serveste calda sau rece cu paine proaspata si un ardei iute sau o ceapa alaturi. 
Alte retete traditionale romanesti, retete de fasole aici, retete de post aici, mancaruri cu legume aici, retete de supe si ciorbe aici, pofta buna! 
Ciorba de fasole reteta,

09.12.2019

Zacusca de vinete reteta

Retete Culinare Zacusca De Vinete Pentru Iarna Retete Conserve Aperitive De Casa Traditionale Dobrogene



Zacusca de vinete reteta,

O mancare de legume coapte sau prajite este urmatoarea reteta de zacuscă sau zacuşte, un fel de mancare servit ca o conserva pentru iarna, gustare sau aperitiv gatit cu succes aproape in orice bucatarie. 
Bucataria romaneasca este bogata in multe varietati de retete de zacuste, de la zacusca de legume, zacusca de fasole, zacusca de cruditati, zacusca cu ciuperci, zacusca cu peste lipoveneasca, zacusca de dovlecei, zacusca de gogonele, pana la zacusca cu vinete care este cea mai cunoscuta si mai indragita zacusca fiind un preparat culinar de post foarte gustos cu multa cautare in perioadele de post si in anotimpul rece. 
Zacusca are un aspect de tocana sau tocanita, cu un sos consistent potrivit dupa gustul fiecaruia mai putin sau mai mult picant. 
Zacusca de vinete traditionala reteta,

Zacusca reteta,

Zacusca pe paine reteta,

Cum se face cea mai buna zacusca de casa urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru opt borcane mici de 375g de zacusca traditionala. Zacusca de vinete este un preparat care necesita mai multa atentie si migala si un timp indelungat de preparare, dar in final rezultatul obtinut este excelent. 

Ingrediente zacusca de vinete 
-2 kg vinete 
-1 kg ardei kapia 
-1 kg gogosari 
-2 borcane de 800ml suc de rosii 
-1,5 lingurita sare grunjoasa 
-2 linguri zahar tos 
-300ml ulei de floarea soarelui 
-1,5 kg ceapa galbena 
-½ lingurita piper boabe 
-1 lingurita boia de ardei 
-1 lingurita piper macinat 
-2 foi de dafin 
-2 ardei iuti 

Mod de preparare zacusca de vinete pentru iarna 
-vinetele, ardeii si gogosarii se spala bine cu apa rece, 
-vinetele se coc direct pe flacara de la aragaz sau pe jar, apoi se lasa putin sa se raceasca, se despica cu un cutit in doua parti si li se scoate miezul cu o lingura, 
-vinetele curatate de coaja se pun intr-o sita si se lasa la scurs, 
-ardeii si gogosarii se coc pe o tava, gratar sau tigaie pe aragaz si se intorc pe toate partile pana cand sunt gata copti, 
-dupa ce ardeii s-au copt se scot intr-o cratita si se presara sare peste ei, apoi se lasa acoperiti cu un capac sa se abureasca si sa se mai raceasca, 
-dupa un timp se curata de coaja si cotor si se pun intr-un castron in care sa-si lase zeama, 
-vinetele, ardeii si gogosarii se dau prin masina de tocat, 
-ceapa se curata de coaja, se spala si se taie julien, 
-intr-o tigaie se pune ulei la incins si apoi se pune ceapa la calit impreuna cu putina sare si zahar pana cand se inmoaie, 
-se ia un ceaun mare si se pun vinetele, ardeii, gogosarii si ceapa calita, 
-se amesteca bine toate si se adauga sarea, condimentele, uleiul, sucul de rosii si ciustile despicate in doua, dupa care se lasa sa fiarba la foc potrivit, 
-periodic se amesteca ca sa nu se lipeasca zacusca de ceaun si se lasa sa fiarba timp de 1-2 ore dupa cat de consistenta si legata ne dorim sa fie, 
-dupa ce zacusca este gata, a devenit mai consistenta si a mai scazut, se gusta daca nu-i mai lipseste ceva, apoi se opreste focul, 
-intre timp se pregatesc borcanele care se spala foarte bine cu apa fierbinte si se sterg dupa care se pune zacusca fierbinte in borcane si se acopera bine cu capace, 
-se incinge cuptorul si se pun borcanele pe o tava in cuptoru lincins si se lasa 15-25 minute sa se sterilizeze bine, dupa care se opreste cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca in cuptor, 
-a doua zi se scot borcanele si se asaza in camara pentru iarna. 
Zacusca de vinete la ceaun reteta,

Zacusca de vinete de casa reteta,

Zacusca de vinete pentru iarna reteta,

Zacusca de vinete, un preparat pentru iarna traditional din bucataria romaneasca, cu un gust deosebit de legume proaspete coapte si preparate pentru iarna cu un gust minunat care-ti va aminti mereu de copilarie si de traditiile romanesti transmise de la bunici. 
Zacusca de vinete se mananca pe felii de paine proaspata sau prajita mai ales in perioada posturilor, dar si pe un platou rustic romanesc alaturi de alte preparate traditionale romanesti, cum ar fi jumarile, carnatii de casa, soriciul de porc, casul de oaie sau de vaca si ceapa rosie. 
Alte retete traditionale, retete de post aici, retete cu legume aici, retete conserve pentru iarna aici, sau alte retete de zacusca aici, pofta buna! 
Zacusca de vinete la borcan reteta,

Zacusca de legume reteta,