09.10.2019

Tocana de porc reteta

Retete Culinare Tocana Taraneasca De Porc Cu Cartofi La Ceaun Reteta De Casa Traditionala



Tocana de porc reteta,

Un fel de mancare taraneasca des preparata in bucataria romaneasca in special la tara este tocana de porc sau tocana de cartofi (tocanita de porc cu cartofi), un fel de mancare de cartofi cu carne foarte gustoasa si simplu de gatit acasa in bucatarie. Cum se face tocana de porc cu cartofi urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de tocană. 
Mancare de cartofi cu carne reteta,

Ingrediente tocana de porc cu cartofi la ceaun 
-1 kg carne de porc 
-1,5 kg cartofi 
-3 cepe mari 
-50 ml ulei 
-100 ml vin 
-3 catei de usturoi 
-400 ml suc de rosii 
-1 lingurita pasta de tomate 
-½ lingurita boia, cimbru, piper macinat 
-1 foaie de dafin 
-1 lingurita sare grunjoasa 

Mod de preparare tocana de porc la ceaun 
-se alege o carne de porc in lucru, sa aiba si grasime dar nu exagerat de multa, se taie carnea de porc in bucati (cuburi) de trei degete si se pune deoparte, 
-legumele se curata si se taie, ceapa se taie solzi iar cartofii se taie in sferturi sau de marimea bucatilor de carne, 
-cea mai buna tocana de porc sau tocanita de porc se face la ceaun, 
-se incinge putin ulei intr-un ceaun si se pun cartofii la foc tare, se intorc pe toate partile si se prajesc pana cand isi schimba culoarea, apoi se scot cu o spumiera intr-un castron, 
-se scoate din ulei daca este prea mult si se adauga ceapa si se caleste pana cand devine sticloasa, 
-se adauga carnea si se amesteca periodic pana cand aceasta incepe sa se prajeasca, 
-se stropeste cu vin si se adauga usturoiul taiat felii si condimente dupa gust: sare grunjoasa, piper negru macinat, boia de ardei dulce si iute, cimbru macinat si foi de dafin, 
-se inabuse bine carnea aproximativ 20 minute pana cand carnea este aproape gata, apoi se pune sucul de rosii si putin bulion doar de gust si se amesteca bine, 
-dupa inca 10 minute se pun cartofii si se mai tine mancarea pe foc pana cand se formeaza un sos gros, iar carnea si cartofii sunt bine gatite, 
-tocana se serveste calda cu paine de casa, gogosari murati, castraveti sau muraturi si bineinteles un pahar de vin de butuc bun. 

Se asaza pe farfurii atat carne cat si cartofi cu mult sos din ceaun, un sos gustos care o sa placa imediat, alaturi se pune dupa preferinta o mamaliga, ardei iuti si diverse muraturi dupa gust. Alte retete de mancare, retete traditionale romanesti, retete cu porc aici, tocane si tocanite aici, sau mancaruri cu carne aici, pofta buna! 
Tocanita de porc cu cartofi reteta,

Tocana de porc la ceaun reteta,

06.10.2019

Pui cu hrean reteta

Retete Culinare Mancare De Pui Cu Sos De Hrean Reteta Dietetica De Casa



Pui cu hrean reteta,

Un preparat culinar din carne de pui gustos si sanatos este urmatoarea reteta de pui cu hrean, adica carne de pui fiarta servita cu hrean in otet. Pentru acest fel de mancare dietetic este nevoie de carne si legume fierte (supa de pui) si un sos de hrean preparat rapid din hrean ras in otet. Carnea de pui cu hrean este o mancare taraneasca din bucataria traditionala romaneasca care trebuie neaparat incercata, urmatoarele ingrediente sunt pentru patru portii de pui fiert cu hrean in otet. 
Pui cu legume reteta,

Pui cu hrean si cascaval reteta,

Ingrediente hrean in otet 
-2 radacini de hrean 
-1 lingurita zahar tos 
-½ lingurita sare grunjoasa 
-2 linguri otet 
-50ml apa 

Ingrediente supa de pui cu legume 
-4 pulpe de pui intregi (carne de pui) 
-4 morcovi tineri 
-4 cepe mici 
-4 cartofi mici 
-4 bucati telina radacina 
-4 catei de usturoi 
-5 boabe de piper 
-sare dupa gust 
-1,5l apa 

Mod de preparare mancare de pui cu hrean 
-in primul rand se prepara hreanul in otet, se curata si se rade hreanul pe razatoarea fina si se pune intr-un borcan de sticla cu capac, 
-se adauga dupa gust sare, zahar, otet si se completeaza cu apa, 
-se amesteca bine si se acopera borcanul cu capac, 
-aceasta reteta de hrean in otet se pastreaza la rece si tine foarte mult timp, deci nu este nici o problema daca se face mai mult si ramane, 
-cu acest sos de hrean merg de minune drese supele si ciorbele, gratarele si fripturile, salatele sau orice alt tip de mancare preferat. 

-puiul se parleste, se spala si se portioneaza, se poate gati un pui intreg sau doar bucatile preferate, foarte bun este piept de pui cu hrean sau pulpe de pui cu hrean, 
-se pun bucatile de carne de pui pe foc in putina apa doar cat sa le acopere si se spumeaza cand se formeaza spuma, 
-legumele se curata, se spala si se pun intregi la fiert alaturi de carne, 
-se fierb la foc potrivit timp de 20-30 minute pana cand toate sunt fierte, 
-se adauga cateii de usturoi intregi si piperul boabe, se potriveste gustul de sare si dupa cateva clocote se opreste focul, 
-se asaza pe farfurii bucati de carne fiarta si dupa gust si legume fierte, se pune si putina supa de pui si se stropesc toate cu sos de hrean, 
-alaturi de hrean se mai poate servi cu branza veche rasa sau cascaval ras presarat deasupra, mancarea se serveste calda fiind minunata, 
-supa de pui ramasa se poate servi asa cum este, se poate fierbe cu fidea sau taitei, sau se poate opri pentru alte mancaruri gatite unde se foloseste zeama de carne cu legume

Alte retete de mancare din gastronomia roamneasca, retete cu pui si preparate din pui aici, retete de supe si ciorbe aici, rasol de porc cu hrean aici, pofta buna! 
Pui cu hrean in otet reteta,

Mancare de pui cu hrean reteta,

Carne de pui cu hrean reteta,