30.04.2019

Drob de miel traditional reteta

Retete Culinare Drob Din Organe De Miel In Prapure Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana De Pasti



Drob de miel reteta,

Un preparat traditional romanesc gatit special pentru masa de Pasti este urmatoarea reteta de drob de miel care se serveste atat cald fiind un fel de mancare excelent, aromat si foarte placut mirositor, dar si rece sub forma de aperitiv fiind una dintre cele mai asteptate bucate romanesti si mancaruri din miel in ziua sarbatorii de Paști. 
Acest preparat culinar se face foarte simplu, in compozitia lui ingredientele principale sunt: maruntaie de miel (plamani, ficat, inima, splina, rinichi), verdeturi (ceapa verde, marar si patrunjel verde), condimente (sare si piper macinat), oua crude dar si oua fierte introduse intregi in compozitia drobului. 
Drob de miel reteta,

Toate organele de miel sunt fierte si tocate, drobul este invelit traditional in prapure de miel, dar merge si in foi de placinta sau foi de aluat. Este gatit la cuptor asezat intr-o tava de cuptor, tava de cozonac sau de chec, poate avea o forma rotunda, patrata sau dreptunghiulara. Acest fel de mancare traditional romanesc nu se compara cu nici un preparat gatit in alte bucatarii internationale. 
Ceva asemanator se gaseste in bucataria scotiana denumit Haggis (haggis-ul scotian) dar mult mai bun si mai gustos este drobul romanesc de miel deoarece acesta are multe verderturi care dau un gust minunat si special preparatului, cel scotian nu are verdeturi si este fiert in stomac de oaie. 
Drob traditional de Paste reteta,

Un preparat specific de Paște din bucataria romaneasca este drobul traditional de miel.
Cum se face simplu si usor un drob de casa, cel mai gustos drob pentru Paste urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru doua tavi dreptunghiulare de chec cu diametrul de 30/13/7,5, eu voi face o tava cu drob de miel in prapure si o tava de drob de miel in foaie de placinta

Ingrediente drob traditional de miel 
-organe de la un miel (plamani, inima, ficat, rinichi, splina) 
-matele de la un miel 
-putina carne de miel grasa de la gat 
-pielea de la burta (grasimea de la burta care atarna) 
-1 prapure de miel 
-1 foaie de placinta 
-10 oua crude 
-4 legaturi ceapa verde 
-4 legaturi marar verde 
-2 legaturi patrunjel verde 
-1 lingurita sare grunjoasa 
-1 lingurita piper negru macinat 
-½ lingurita boia de ardei dulce 
-½ lingurita cimbru macinat 
-1 lingura ulei pentru uns tavile 
-1 ou crud pentru uns drobul 
-6 oua fierte tari pentru compozitie 

Mod de preparare drob de miel in prapure 
-organele de miel se curata si se spala cu apa rece, 
-punem organele si carnea de miel in apa cu putina sare, tot aici punem si matele de miel despicate, frecate cu sare si bine spalate in multe ape, 
-dupa ce organele au fiert le lasam putin sa se raceasca si apoi le taiem bucatele, 
-spalam si curatam ceapa si verdeata dupa care le taiem marunt, 
-intr-un vas incapator punem organele si matele tocate, ceapa si verdeata, asezonam cu sare, boia, cimbru si piper dupa gust, din aceasta compozitie oprim 1-2 maini pentru ciorba de miel, 
Compozitie drob reteta,

-adaugam ouale si amestecam bine compozitia si daca mai este nevoie mai adaugam oua si condimente dupa gust, 
-desfacem prapurele pe care l-am tinut cinci minute in apa calduta si il asezam intr-o tava unsa cu putin ulei, in cealalta tava unsa cu putin ulei asezam o foaie de placinta, 
-asezam in tavi compozitia de drob, punem cate trei oua fierte si curatate de coaja in fiecare tava, apoi inchidem frumos prapurele si foaia de placinta deasupra, 
Preparare drob cu oua intregi reteta,

-ungem deasupra cu ou batut si coacem drobul in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 40 minute pana cand este frumos copt, inainte sa fie gata il mai ungem o data cu ou batut, 
-cand este gata il scoatem din cuptor, il scurgem usor de grasime daca are prea multa si il lasam putin sa se raceasca, 
Drob de miel in prapure reteta,

Drob de miel in foaie de placinta reteta,

-pentru a se taia bine acesta trebuie sa se raceasca, dar daca ne place drobul cald il putem scoate din tava imediat si taia bucati mai groase si servi pe loc cat timp este cald, 
-drobul se pastreaza foarte bine la frigider, se serveste ca aperitiv cu mustar, ceapa verde, usturoi verde, rosii, ridichi sau diverse salate de sezon. 

Drob traditional de miel, un preparat deosebit de la masa de Paste nelipsit de la romani, foarte bun, gustos si aromat de care ne bucuram in fiecare an de Paste alaturi de cei dragi. Dar acest preparat de Pasti fara egal se poate prepara oricand ne este pofta de el, alte retete de Pasti sau retete cu miel si aici. Pofta Buna! Hristos a Inviat! 
Drob traditional de Pastiv reteta,

Drob cu oua intregi reteta,

28.04.2019

Friptura de miel reteta

Retete Culinare Friptura De Miel La Cuptor Cu Vin Reteta Traditionala Dobrogeana De Casa Pentru Pasti



Friptura de miel reteta,

Alaturi de ouale rosii care sunt un simbol al invierii se mai pregatesc si alte mancaruri specifice romanesti pentru masa de Pasti cum sunt drobul de miel, ciorba de miel, friptura de miel, cozonacul cu diverse umpluturi, pasca cu branza, cornulete cu rahat si nuca, etc. 
Alaturi de aceste bucate minunate se pregateste friptura de miel la cuptor, o friptura gustoasa din bucataria romaneasca pregatita traditional special pentru masa de Paște fara de care Sarbatorile Pascale nu ar exista deaorece mielul este insusi Iisus Hristos simbolizand sacrificiul sau. 
Cum se face o friptura de miel simpla si rapida urmareste reteta mea. 
Friptura de miel pentru Pasti reteta,

Friptura de miel cu cartofi noi reteta,

Ingrediente friptura de miel 
-carne de miel (pulpe, coaste, sira spinarii) 
-1 lingura ulei 
-6 fire de usturoi verde 
-4 catei de usturoi 
-1 lingurita sare, piper, cimbru, boia dupa gust 
-250 ml apa 
-500ml vin alb demisec 

Mod de preparare friptura de miel la cuptor 
O reteta simpla si un mod rapid de preparare pentru o friptura la cuptor din carne de miel este urmatoarea reteta, toate ingredientele se pun dupa gustul fiecaruia, 
-carnea de miel tanar (10-14kg) se alege si se portioneaza pentru friptura, adica se aleg pulpe de miel, coaste de miel, sira de miel daca nu cumva se opreste pentru gratar sub forma de cotlete de miel, normal pulpe si coaste sunt suficiente pentru friptura, 
-se cresteaza usor, se impaneaza cu usturoi verde sau catei de usturoi romanesc, apoi se condimenteaza dupa gust cu sare grunjoasa, piper negru macinat, boia de ardei dulce, cimbru uscat macinat, 
-se unge o tava de cuptor cu foarte putin ulei si se asaza in tava bucatile alese de miel pentru friptura si se lasa timp de 15 minute sa intre condimentele in ea, 
-ca sa arate friptura super ok la final, atat coastele cat si pulpele se pun in tava invers deoarece dupa un timp de coacere la cuptor ele se vor intoarce asa cum trebuie, 
Preparare friptura de miel la cuptor reteta,

-se pun cativa catei de usturoi printre bucatile de carne, se toarna o cana de apa si o cana de vin, se acopera tava cu folie de aluminiu si se da tava la cuptor pentru 40 minute la 220 grade, 
-dupa acest timp se scoate tava din cuptor, se descopera tava si se intoarce carnea, se mai adauga o cana de vin, iar printre bucatile de carne se pun coronite impletite din usturoi verde simbolizand coronita lui Iisus Hristos, 
Miel la cuptor reteta,

-se da tava la cuptor pentru inca jumatate de ora, sau pana cand carnea este frumos rumenita la exterior cu mijlocul moale si suculent, pe parcursul coacerii carnea se stropeste perioadic cu sosul format in tava, 
-cand friptura din carne de miel este gata se opreste focul si se scoate din cuptor, se serveste imediat cat timp este calda cu o salata verde sau o salata de sezon si mult sos din tava, 
-dar friptura de miel este foarte buna si rece sau reincalzita, se pastreaza la rece acoperita ca sa nu se usuce, sa nu uitam pentru servire de vinul rosu care simbolizeaza sangele lui Iisus si care merge de minune langa friptura ajutand si digestia. 

Alte retete de Pasti si aici, sa nu uitam ca deoarece s-a tinut post trecerea de la mancaruri de post la mancaruri de dulce sa se faca cumpatat si cu multa chibzuiala. Pofta Buna! 
Friptura de miel la cuptor reteta,

Carne de miel la cuptor reteta,

Friptura de miel pentru Paste reteta,