01.02.2019

Suberek cu carne reteta

Retete Culinare Suberec Cu Carne Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana



Suberek cu carne retete culinare,

Un preparat culinar foarte gustos imprumutat din bucataria turceasca si tatareasca este urmatoarea reteta de placinta cu carne cu specific dobrogean numita suberek (suberec), foarte indragita si des preparata in bucataria dobrogeana in special de comunitatile turcesti si tataresti din aceasta zona si care s-a raspandit rapid in bucataria romaneasca

Reteta traditionala de suberec se prepara cu carne de oaie (suberec de oaie) sau cu carne de vita (suberec de vita), dar suberekul merge facut si cu ce carne ne place de exemplu cu carne de porc (suberec de porc), cu carne de curcan (suberec de curcan), cu carne de pui (suberec de pui), cu legume (suberec cu legume), sau cu soia (suberec de post), etc. 

Modul de preparare al suberecului este foarte simpla, suberecul traditional este facut dintr-un aluat nedospit preparat doar din faina si apa si cu o umplutura de carne tocata aromata cu multa ceapa si condimente, sau cu o umplutura de branza (suberec cu branza), forma finala fiind asemanatoare cu o branzoaica dar putin arcuita dandu-i un aspect de semiluna, apoi prajita in grasime, iar pentru un suberek reusit cantitatea de carne si ceapa trebuie sa fie egala. 
Suberek recipe,

Cum se face un suberek bun ca la mama acasa urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru aproximativ 12-14 suberece, depinde de marimea lor. Reteta video este si pe YouTube aici

Ingrediente pentru umplutura de carne 
-250-300g carne tocata (oaie, vita, manzat, porc, pui, amestec) 
-2 cepe mari (300g) 
-½ lingurita piper macinat 
-½ lingurita sare 
-½ lingurita menta macinata 

Ingrediente pentru aluat de suberek 
-1 cana apa 
-2 cani faina 
-¼ lingurita sare 

-ulei de floarea soarelui pentru prajit 

Mod de preparare suberec 
-mai intai se pregateste carnea ca sa aiba timp sa-si ia gust, intr-un castron se pune carnea tocata si se adauga ceapa taiata cat mai marunt, sare, piper si menta dupa gust, se amesteca bine si se pastreaza compozitia la rece in frigider timp de 30 minute, optional se poate adauga si putin marar pentru un plus de aroma, 
-in acest timp se pregateste aluatul pentru suberek astfel, in alt castron se pune apa rece, se adauga putina sare si apoi faina treptat amestecand pana cand se obtine un aluat, 
-se framanta cu faina aluatul pana cand acesta devine elastic si nu se mai lipeste de maini si de blat, apoi se lasa cinci minute sa se odihneasca, 
-din acest aluat se ruleaza un sul care se taie in 12-14 bucati egale, se presara blatul de lucru cu faina din belsug apoi se ia o bucata de aluat, se modeleaza in maini sub forma unei bile apoi se intinde pe masa cu sucitorul intr-o foaie cat mai subtire, 
-se foloseste drept etalon de marime pentru aluat un castronel mai mic care se pune cu gura in jos peste aluat si apoi se taie in jurul lui cu un cutit obtinand un cerc, se procedeaza la fel cu restul bucatilor de aluat, 
-se scoate carnea de suberec si se amesteca, se gusta si se potriveste gustul de sare si de piper tinand cont ca umplutura trebuie sa fie mai saratica si mai piperata pentru un suberec bun, 
-se pun cate 1-2 lingurite de carne si se asaza intr-un strat subtire pe jumatate din suprafata cercului de aluat, lasand un centimetru pana la margine, se acopera umplutura cu cealata parte de aluat, se apasa bine marginile, apoi cu o furculita se face un model pe margine sigiland astfel si umplutura din interior, 
-se proceaza la fel si cu restul de aluat, obtinand in final suberekurile cu carne gata de prajit,
-intr-o cratita sau o tigaie se pune ulei suficient sa se incinga apoi se pun cate doua suberekuri la prajit sau cate incap lejer in cratita, intarcandu-le usor pe ambele parti pana cand sunt usor rumenite, 
-cand s-au prajit se scot intr-o cratita tapetata cu servetele pentru a absorbi surplusul de ulei si se acopera cu capac pentru a se aburi, 
-se lasa suberekurile la aburit timp de 20 minute sa se fragezeasca si sa se inmoaie si apoi se pot manca, sunt foarte bune si gustoase, consistente si merg foarte bine langa un iaurt gras de tara sau un pahar de vin bun, pofta buna! 

Suberec de casa, un fel de mancare si o gustare fara egal din gastronomia romaneasca, e nevoie sa mananci o singura data ca sa-ti placa sau sa-i simti mirosul inconfundabil ca sa te atraga, este un preparat de patiserie super bun gatit si acasa in bucatarie, moale, pufos, picant, aromat, placut condimentat, se prepara simplu si usor fiind o reteta rapida, alte retete traditionale romanesti, retete de patiserie aici
Suberec cu carne retete culinare,

26.01.2019

Varza calita reteta

Retete Culinare Varza Murata Calita La Ceaun Cu Carne De Porc Reteta De Casa Traditionala



Varza calita retete culinare,

O mancare gatita la ceaun tare gustoasa din Bucataria Traditionala Romaneasca foarte simplu si rapid de preparat, gatita in special in sezonul rece dupa sarbatorile de iarna din varza murata si oase de porc ramase dupa taierea porcului este varza calita
Varza murata calita se gateste obligatoriu la ceaun ca sa iasa cea mai buna si mai poate fi preparata si din carne de porc, muschi de porc sau carnati de porc reprezentand una dintre multele mancaruri specifice romanesti de Craciun, un preparat culinar care la tara este nelipsit si se prepara cel mai des. Cum se face varza calita cu oase de porc urmareste reteta mea, ingredientele sunt pentru 4-5 portii. 
Varza cu porc retete culinare,

Ingrediente varza calita 
-2 verze murate (2,5 kg) 
-1 kg oase de porc (sira spinarii sau coaste de porc) 
-2 linguri cu varf untura de porc 
-1 lingurita pasta de tomate 
-½ lingurita boia de ardei dulce 
-½ lingurita piper negru macinat 
-½ lingurita cimbru uscat macinat 
-100 ml apa 

Mod de preparare varza murata calita cu porc 
-in primul rand se verifica varza iar daca este prea sarata se spala cu apa rece si se tine putin la desarat, apoi se scurge bine de zeama, se desface in frunze si se alege de cotoare si se traie fideluta, 
-dupa ce varza este aranjata se pregateste carnea (oasele de porc) care se spala, se scurg bine de apa si se portioneaza in bucati potrivit de mari, 
-se incinge untura intr-un ceaun si se prajesc inabusit oasele de porc, se stropesc din cand in cand cu apa si se amesteca periodic pana cand sunt bine facute si rumenite, apoi se scot cu o spumiera intr-o farfurie, 
Oase de porc prajite retete culinare,

-in untura incinsa se adauga varza murata taiata fideluta, se amesteca periodic si se caleste timp de 10 minute, apoi se adauga foarte putin bulion doar pentru gust deoarece varza murata calita trebuie sa aiba culoarea alba, piper negru macinat, cimbru macinat, boia de ardei dulce sau iute, se stropeste cu putina apa, se amesteca bine si se caleste inabusit inca 10 minute, 
-dupa acest timp se adauga bucatile de carne prajitade porc (oase prajite), se amesteca periodic si se mai tine varza cu carne pe foc inca 10 minute, 
Varza murata calita retete culinare,

-la final cand varza gatita este gata se opreste focul si se serveste traditional cu mamaliguta si un ardei iute, varza calita este mult mai buna din ce sta iar a doua zi la a doua incalzire este minunata, pofta buna! 

Mancare de varza reteta traditionala, un fel de mancare gustos, o mancare romaneasca imposibil sa nu-ti placa, alte retete traditionale romanesti din gastronomia romaneasca, mancaruri cu carne aici, retete cu porc aici, retete de Craciun aici
Mancare de varza retete culinare,

Varza calita cu carne de porc si mamaliguta reteta,